Mies raiskasi tuttavansa tyttären Torniossa – puhui karmeuksia kesken teon: "Teet minulle lapsen"

Mies raiskasi tuttavansa tyttären illanvieton päätteeksi Torniossa. Rovaniemen hovioikeus piti voimassa nelikymppiselle miehelle luetun vankeustuomion.

Rikos tapahtui loppuvuodesta 2018 Torniossa, kun nelikymppinen mies päätyi kostean illanvieton päätteeksi samaan asuntoon tuttavansa parikymppisen tyttären kanssa. Kolmannen henkilön järjestämillä jatkoilla oli paikalla myös muita. Asunnolle lähdettiin yhtä matkaa baarista.

Illan aikana mies lähestyi nuorta naista saunassa, mutta tämä työnsi miehen pois.

Jossain vaiheessa iltaa nainen meni tyhjään makuuhuoneeseen nukkumaan. Mies tuli pian perästä ja kävi makuulle naisen viereen.

Mies kosketteli naista sopimattomasti ja riisui tämän yllä olleita vaatteita. Nainen yritti nousta ylös ja estää miestä, mutta tämä piti kiinni väkisin.

Lopulta mies kävi naisen kimppuun ja raiskasi. Hieman myöhemmin mies pakotti naisen uudestaan yhdyntään ja vielä myöhemmin tyydytti itseään naisen vieressä naista samalla kopeloiden.

Naisen mukaan teot kestivät kaikkiaan noin parin tunnin ajan.

Suojaamattomien sukupuoliyhteyksien aikana mies sanoi naiselle muun muassa, että tämä tulisi tekemään hänelle lapsen.

Mies oli kotona vastassa

Seuraavana aamuna nuori nainen kävi ostamassa jälkiehkäisypillerin ja meni sen jälkeen vanhempansa luo. Siellä häntä oli vastassa erikoinen tilanne. 

Hänet edellisiltana raiskannut mies oli paikalla. Mies kertoi naisen vanhemmalle, että oli ollut tämän tyttären kanssa sukupuoliyhteydessä. Paikalla oli myös toinen perheenjäsen.

Jo aiemmin mies oli satuillut samaa eräälle jatkoasunnolla olleelle henkilölle.

Kun mies lähti paikalta, nainen kertoi, ettei kyse ollut yhteisymmärryksessä tapahtuneesta lähentymisestä, vaan että mies raiskasi hänet. Asiasta tuli pian rikosjuttu.

Käräjillä mies kiisti kaiken. Hänen mukaansa seksiä oli harrastettu yhteisymmärryksessä, eikä siihen liittynyt pakottamista tai väkivaltaa.

Oikeudessa kuultiin naisen ja miehen lisäksi useita todistajia. Nuoren naisen läheiset kertoivat kaikki samansuuntaisesti siitä, miten nuoren naisen elämä oli kulkenut alamäkeä tapahtuneen jälkeen. Naisesta oli tullut hiljainen, itkuinen ja ahdistunut.

Myös todisteena ollut psykologin lausunto puhui karua kieltä tapahtuneen seurauksista. Raiskaus oli ollut naiselle hyvin traumaattinen kokemus, joka aiheutti vaikeuksia edelleen.

Lähes kaksi vuotta vankeutta ja 10 000 euron korvaukset

Oikeus piti nuoren naisen kertomusta uskottavana ja luotettavana. Muukin todistelu tuki vahvasti naisen kertomusta raiskauksesta.

Oikeus piti yleiseen elämänkokemukseen perustuen "varsin epätodennäköisenä" sitä, että nainen olisi eräät oikeudessa ilmi käyneet asiat huomioon ottaen halunnut vapaaehtoisesti olla sukupuoliyhteydessä itseään huomattavasti vanhemman perhetutun kanssa.

Oikeus piti erikoisena myös sitä, että raiskauksesta syytetty mies oli ollut kertomassa sukupuoliyhteydestä useammalle henkilölle heti tapahtuneen jälkeen.

Oikeuden mukaan tämä viittasi siihen, että mies halusi luoda vaikutelmaa siitä, että kaksikko olisi harrastanut seksiä yhteisestä halusta, vaikka näin ei ollut.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1979 syntyneen miehen raiskauksesta 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Rangaistus määrättiin ehdottomana, koska kyse oli vakavasta rikoksesta. Oikeuden mukaan teko loukkasi nuoren naisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta, ja teosta myös aiheutui painavat seuraukset uhrille.

Vankeusrangaistuksen lisäksi mies joutuu suorittamaan naiselle yli 10 000 euron vahingonkorvaukset.

Mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen. Hovioikeus kävi asian uudestaan läpi ja totesi, ettei käräjäoikeuden ratkaisua ole syytä muuttaa. Valitus hylättiin.

9:32
Sana sanaa vastaan – millaisia ovat seksuaalirikosten oikeuskäsittelyt? Haastattelussa Asianajajaliiton rikosoikeusryhmän jäsen Minna Pilviö ja MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja