Tyttö ilmestyi itkuisena koulupsykologin luokse ja kertoi, että äiti lyö – oikeus määräsi rangaistuksen useista pahoinpitelyistä

3:24
MTV Uutiset Livessä aiemmin: Lähisuhdeväkivaltaan haettiin ennätysmäärä apua koronavuonna

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomion tapauksessa, jossa äiti pahoinpiteli lastaan Espoossa useita kertoja vuosien 2018 ja 2019 aikana. Tyttö oli rikosten tekoaikaan 11–12-vuotias.

Syytteen mukaan vuonna 1985 syntynyt äiti oli pahoinpidellyt tytärtään ainakin kymmenen kertaa. Äiti kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Lapsen haastatteluista ilmeni, että väkivallanteot olivat liittyneet tilanteisiin, joissa äiti oli suuttunut lapselle syystä tai toisesta. Tytön mukaan äiti oli lyönyt häntä useita kertoja muun muassa käsiin ja selkään sekä tarttunut kivuliaasti kiinni ranteesta.

Äidin mukaan riitoja oli syntynyt muun muassa puhelimen käytöstä ja lapsen koulumenestyksen heikentymisestä. Äiti myönsi yrittäneensä napata lapseltaan kännykkää pois tilanteissa, joissa hän oli sitä yrittänyt piilotella selkänsä takana. 

Äiti myönsi myöskin tilanteen, jossa hän oli suuttuessaan heitellyt lapsen leluja. Yksi leluista oli osunut lapsen selkään. Lyömiset hän kiisti.

Koulupsykologi teki rikosilmoituksen

Asiassa oli kuultu todistajana koulupsykologia. Hänen mukaansa tyttö oli ilmaantunut koulussa pidetylle vastaanotolle ilman ajanvarausta ja kertonut tapahtumista oma-aloitteisesti. 

Lapsi oli kertonut kodissa tapahtuvasta väkivallasta ja äidin kovakouraisista otteista. Psykologi tapasi lapsen kaikkiaan neljä kertaa ja teki rikosilmoituksen kuulemastaan.

Hän arvioi lapsen tunne-ilmaisun olevan aitoa. Psykologin mukaan lapsi oli kertomusten aikana ahdistunut ja itkuinen, mutta muista aiheista puhuessaan vapautuneempi ja iloisempi.

Oikeudessa puitiin erityisesti sitä, miten luotettavina lapsen kertomuksia väkivallan laadusta ja määrästä voitiin pitää, ja miten asiantuntijan tekemät arviot tukivat kokonaiskäsitystä tapahtumista.

Käräjäoikeus totesi, että äiti vaikutti kiistämisestään huolimatta tunnistavansa tilanteet, joista lapsi oli raportoinut viranomaisille.

Oikeus katsoi, että lapsen kertomusta voitiin pitää luotettavana ja johdonmukaisena. Äiti todettiin syylliseksi pahoinpitelyihin.

35-vuotias nainen tuomittiin maksamaan lapsensa pahoinpitelystä 50 päiväsakkoa, jotka hänen tuloillaan tekivät 300 euroa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan tyttärelleen kivusta ja särystä 200 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja