Isä pahoinpiteli neljää lastaan vuosien ajan: Ampui muovikuula-aseella, hakkasi kepillä ja vyöllä – järkyttävä tapaus ratkaistiin Oulun käräjäoikeudessa

Saija vastaa työkseen perheväkivaltaa kokevien auttavaan puhelimeen 2:10
Miten uhreja autetaan? Saija vastaa työkseen perheväkivaltaa kokevien auttavaan puhelimeen

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomion vuosien ajan jatkuneessa perheväkivaltatapauksessa.

Pohjoispohjalaista isää syytettiin neljän alaikäisen lapsen pahoinpitelyistä ja laittomasta uhkauksesta.

Teot ajoittuvat vuosien 2010 ja 2017 välille. Väkivalta on tapahtunut pääosin perheen kodissa.

Pahoinpitelyt olivat tapahtuneet muun muassa avokämmenellä lyömällä, kädestä eri tavoin vääntämällä, erilaisilla astaloilla lyömällä, varpaita polkemalla ja muovikuula-aseella ampumalla.

Isä oli muun muassa lyönyt vuonna 2003 syntynyttä tytärtään avokämmenellä, lyönyt tytärtä kepillä paljaille pakaroille ja polkenut tytön varpaita jalallaan. Vuonna 2004 syntynyttä poikaa isä on syytteen mukaan lyönyt poikaa harjanvarrella niin kovaa, että varsi oli katkennut.

2009 syntyttä tytärtä mies on muun muassa hakannut paljaalle pakaralle vyön solkipäällä. Kun tyttö oli 2-vuotias, isä oli työntänyt tytön pään vessanpönttöön ja vetänyt pöntön.

Kolmatta tytärtä isä on syytteen mukaan lyönyt ja vääntänyt ranteesta sekä uhannut lyödä lasta kirveellä.

Taustalla erotilanne

Mies vaati, että syytteet hylätään, koska hän ei mielestään ollut kohdistanut lapsiin syyttäjän kuvailemaa väkivaltaa. Isän mukaan 2-vuotias tyttö oli pelkästään nauranut, kun hän oli roikottanu lasta wc-pöntön päällä. 

Isä ja lasten äiti olivat muuttaneet erilleen vuonna 2016 ja samassa yhteydessä lasten asumisista syntyi huoltajuuskiista. Osa lapsista oli myöhemmin sijoitettu kiireellisesti väkivaltaepäilyjen vuoksi. 

Todisteina käytettiin muun muassa koulukuraattorin ja lastensuojelun asiakaskertomuksia. Mies katsottiin syylliseksi lastensa pahoinpitelyihin.

41-vuotias mies tuomittiin neljästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän joutuu maksamaan lapsilleen noin 7 700 euroa korvauksia muun muassa kivusta ja särystä. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat