Mainos

Tyttö ei saanut piirtää katuun – tänään yli 20 000 innokasta kuitenkin piirtää

Tänään vietetään Kansallista katuliitupäivää. Idea tapahtumaan lähti siitä, kun tyttö piirsi katuun ja naapuri laittoi taloyhtiön seinälle nootin, jossa uhattiin lähettää lasku perään. Idean isä päätti kuitata takakireälle naapurille.

Idean isä, helsinkiläinen Sami Huohvanainen, tavoitettiin puhelimen päähän katutaiteilutapahtumasta Kulosaaresta.  

– Näin Facebookissa keskisuomalaisen Marko Reunasen päivityksen. Marko kertoi siinä, kuinka hänen tyttärensä oli piirrellyt taloyhtiön pihaan ja joku naapuri oli närkästynyt niin, että oli laittanut lapun seinälle, että tekijä mene siivoamaan piirrokset, ja että lasku tulee perään. Tuli mieleen, että jotain tässä pitäisi keksiä kuittaukseksi takaisin päin. Pistin Facebook-tapahtuman pystyyn ja jo illalla mukana oli tuhansia. Kiitoksia vain Keski-Suomeen, Huohvanainen iloitsee. 

Huohvanainen loi tapahtuman tämän viikon keskiviikkona toiveenaan, että taloyhtiöiden pihat, kadut ja muut asvalttipinnat kaunistuvat. Seuraavana päivänä tapahtuma oli kerryttänyt jo 16 000 osallistujaa. Eilen 20 000 osallistujan raja rikkoutui.

– Nyt sinne tulee useampia kuvia minuutissa. Tämä oli aika monelle tärkeä juttu. 

"Ehkä monia muitakin on kielletty"

Mistä tämä suosio kertoo?

– Sosiaalisen median voimasta tämä kertoo. Tämä herättää vastakaikua. Peukutusta syntyy. 

Kyse on myös samaistumisen helppoudesta.

– Ihmiset halusivat lähteä mukaan tarinaan: pikkutyttö halusi piirtää asvalttiin ja häntä kielletään tekemästä niin. Siihen on helppo samaistua. Ehkä monia muitakin on kielletty.

Tapahtumalla on myös Huohvanaisen  mukaan tärkeä viesti.

– Joskus asioita voi tehdä huvin vuoksi. Taidetta voi tehdä ihan sen vuoksi, että tuntuu siltä – ilman kieltoja. Haluamme kertoa, että piirtäminen on ok. Lisäksi tämä on helppo ja halpa harrastus sekä demokraattinen taidemuoto. 

"Julkinen tila haltuun"

Onko kireän ilmoituksen jättänyt naapuri tietoinen tapahtumasta?

– Alkuperäisen Facebook-viestin kirjoittaja ei tiedä, kuka nootin taloyhtiön seinälle nosti. Hienoa olisi, että jos viereen ilmestyisi lappu, että tällainen tapahtuma oli tänään ja näin paljon osallistujia se keräsi, ideanikkari ehdottaa. 

Huohvanainen tunnustautuu katutaiteen ystäväksi.

– Pidän ajatuksesta, että otetaan julkinen tila haltuun. Tämä tapahtuma oli puhdas sattuma tällä kertaa. Ainahan sitä voi keksiä jotain lisää. Katutaidetta tulen seuraamaan jatkossakin, vaikka piirtää en osaakaan. 

Helsingissä kokoontuminen Lasipalatsilla

Huohvanaisen viestin näki myös Sini Parikka, Lasipalatsin aukion tuottaja. Hän oli oitis valmis kutsumaan kaikki aukiolle. Tänään lauantaina lapset ja aikuiset taiteilevatkin siellä kuuteen asti illalla. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.