Rintojen puristelua, kieltä korvaan – keskustelu lääppimisestä käy kuumana

Twitterissä on käynnissä vilkas keskustelu seksuaalisesta häirinnästä. Keskustelu aloitettiin Twitterissä eilen aihetunnisteella eli hashtagillä #lääppijät. Viesteissä halutaan ilmeisesti tuoda esiin, että seksuaalista häirintää kuten lääppimistä on ollut myös ennen Kölnin ja Helsingin uudenvuoden tapahtumia. 

Kölnissä noin sata naista on tehnyt ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä uutenavuotena. Silminnäkijät arvelivat epäiltyjen olleen syntyperältään arabeja tai pohjoisafrikkalaisia. Viranomaiset varoittivat ihmisiä kuitenkaan tekemästä pakolaisista syntipukkeja. Kyse saattoi olla myös organisoiduista taskuvarkaista, sillä osalta varastettiin samalla omaisuutta.

Helsingin poliisin mukaan rautatieaseman tunnelissa oli uutenavuotena jopa tuhat turvapaikanhakijaa. Poliisin mukaan kymmeniä poistettiin paikalta. Poliisi on saanut ilmoituksen Helsingin keskustassa kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus.

Twitterin lääppijät-keskusteluun osallistuneet kertovat, kuinka heitä on Suomessa vuosien varrella ahdisteltu seksuaalisesti monin tavoin. Muun muassa rintoja ja jalkovälejä on kosketeltu julkisilla paikoilla, huudettu rivouksia tai yritetty suudella.

Tässä muutamia poimintoja naisten kokemuksista:

– Baarissa mies laittoi toisen käden tisseille, puristi toisella perseestä ja työnsi kielen korvaan. Ihmetteli, miksi hermostuin, kirjoittaa nainen.

– Naapuruston sodan vammauttama veteraani huuteli: Hei likka, jonain päivänä vielä paritellaan. Olin 11-vuotias.

– Oletko sinä lääppinyt koskaan? Mietipä tarkkaan niitä humalahakuisia reissuja silloin kauan sitten, olitko sittenkin lääppijä itsekin?

– Ikävintä kohtaamassani lääppimispuheessa on varmaan se, että kuvittelin silloin olevani velvollinen myös myötäilemään sitä.

Myös miehet kertovat lähentelystä:

– Nainen puristi perseestä baarissa. Kun pyörähdin ympäri ja katsoin hämilläni, kysyi, olisiko pitänyt puristaa edestä.

Osa tunnustautuu lääppijöiksi.

– Yökerhossa 10 vuotta sitten kävin edessä seisseen naisen takamukseen kiinni ilman lupaa. Olin lääppijä, ja sen tunnustaminen hävettää.

Näin lääppimiskokemuksia kommentoi eräs keskusteluun osallistunut mies:

– Älä ole lääppijä,  vaan suhtaudu toisiin ihmisiin kuin taide-esineisiin taidemuseossa! Katsoa saa, koskea vain luvan kanssa.

Myös monet julkisuudesta tutut henkilöt ja poliitikot ovat ottaneet keskusteluun osaa. Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tviittasi aiheesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja