Mainos

Työryhmä: Etelä-Suomen kansallista tukea jatkettava

EU:n komissio katsoo, että alunperin siirtymäkauden tueksi tarkoitetusta tuesta on luovuttava. Neuvotteluista odotetaan vaikeita.

Etelä-Suomen kansallista tukea on jatkettava vuoteen 2014 asti, esittää maa- ja metsätalousministeriön työryhmä. Suomi jättää virallisen esityksensä tuesta alkukesällä EU:n komissiolle, jonka lupa tarvitaan tuen jatkoon. Tuki on katkolla vuodenvaihteessa.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan (kesk.) mukaan esitys annetaan komissiolle ennen kesälomakautta. Neuvotteluista Korkeaoja povasi tänään vaikeita, sillä maatalouskomissaari Mariann Fischer Boelin kanta asiaan ei ole pehmentynyt. Komissio katsoo, että alunperin siirtymäkauden tueksi tarkoitetusta tuesta on luovuttava.

- Suomen liittymissopimuksen artikla 141 toteaa, että komissio voi antaa Suomelle luvan (tuen jatkoon). Päätös on komission käsissä. Tämä on erittäin vaativa neuvotteluprosessi, Korkeaoja muistutti tiedotustilaisuudessa. Jos lupaa ei heru, tuen maksu päättyy vuodenvaihteessa.

- Meillä on tietysti teoreettisia mahdollisuuksia haastaa komissio EY-tuomioistuimeen siitä, että komissio soveltaa väärin voimassa olevaa artiklaa. Sen sanamuoto on kuitenkin sellainen, että juridista, selkeää tulkintaa on vaikea rakentaa.

- Kyllä tämä on viime kädessä poliittinen neuvotteluprosessi, jossa komissio on saatava vakuuttuneeksi siitä, että tällainen tuki on tarpeen, Korkeaoja sanoi.

Väistyvän maatalousministerin mielestä keskustan lisäksi myös muut edellisen eduskunnan eduskuntaryhmät pitivät neuvotteluja erittäin tärkeinä.

Ennen virallista esitystä komissiolle valtio neuvottelee vielä tuottajajärjestöjen kanssa. Työryhmän tuottajajäsenet antoivat jo sille tukensa.

Tänään koolla ollut MTK:n johtokunta piti 141-työryhmän linjauksia oikeansuuntaisina. Se kiirehti valtiota tekemään pikaisesti esityksensä EU:n komissiolle.

"Täydentävä tuki tarpeen"

Työryhmä luetteli useita perusteita sille, miksi tuki on edelleen tarpeen.

EU:n maatalouspolitiikka ei uudistetussa muodossakaan ota riittävästi huomioon Etelä-Suomen maatalouden erityispiirteitä, ja siksi tarvitaan täydentävää kansallista tukea.

Työryhmän mielestä Etelä-Suomen maatalous tarvitsee paitsi pitkäaikaista tukea, myös tasoltaan ja muodoltaan sellaista tukea, joka turvaa maatalouden jatkuvuuden. Kansallisten tukien pitää sen mielestä säilyä tuotantoon sidottuina tukina, toisin kuin EU:n maatalouspolitiikan mukaisissa tuissa.

Aikaisempi tukikausia pidempi tukiohjelma toisi myös vakautta maatalousyrittäjien päätöksentekoon ja tilojen kehittämiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.