Mainos

Työntekijän kuolema ydinvoimalassa toi esimiehille sakkoja

Kuolemaan johtanut työtapaturma ydinvoimalassa toi esimiehille sakkoja Helsingin hovioikeudessa. Hovioikeuden mukaan kolme Fortumin päällikköä syyllistyi työturvallisuusrikokseen, kuolemantuottamukseen ja vammantuottamukseen heinäkuussa 2004. Tapaturmassa kuoli yksi ja loukkaantui kaksi miestä.

Kohtalokas onnettomuus sattui, kun kaksi ulkopuolisen firman vuokratyöntekijää puhdisti ja tarkisti ydinvoimalan kennostoja Loviisan ydinvoimalassa. He yrittivät jatkaa kesken jäänyttä työtään seuraavana päivänä. Yön aikana toinen ryhmä oli kuitenkin jatkanut töitä kennostossa ja tehnyt sen jännitteiseksi.

Jännitteiseen kennoon mennyt työntekijä alkoi töihin, mikä aiheutti oikosulun ja valokaaren. Työntekijän vaatteet syttyivät palamaan ja aiheuttivat hänelle vakavat palovammat. Mies kuoli vammoihin reilua viikkoa myöhemmin. Myös kaksi muuta miestä sai palovammoja valokaaresta.

Loviisan käräjäoikeus totesi, että työnjohdon ja työntekijöiden välisessä tiedonkulussa oli ilmeisiä puutteita. Se katsoi neljän esimiehen laiminlyöneen velvollisuuksiaan ja määräsi kunkin maksamaan 80 päiväsakkoa.

Hovioikeus kumosi yhden päällikön tuomion, koska päivittäisrutiinien ja sähköturvallisuuden valvonta eivät olleet tämän vastuulla. Yhden tuomitun sakot alenivat 60 päiväsakkoon, koska hänen katsottiin olleen muita vähemmän vastuussa tapauksesta.

Kuolleen miehen omaiset eivät saaneet oikeudessa vaatimiaan kärsimyskorvauksia. Tätä perusteltiin sillä, etteivät päälliköt suhtautuneet työturvallisuuteen piittaamattomasti. Turvallisuudesta oli pyritty huolehtimaan monin tavoin, ja onnettomuuteen vaikuttivat myös ennalta arvaamattomat seikat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.