Kaivinkoneen kohtalokas putoaminen 25-metriseen aukkoon Kittilän kaivoksella: Syyttäjä hakee usealle ehdollisia vankeusrangaistuksia

Syyttäjä hakee tuomioita työturvallisuusrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Lapin käräjäoikeudessa on alkanut käsittely jutussa, jossa syyttäjä hakee kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland -yhtiölle ja sen kahdeksalle työntekijälle tuomioita tapauksessa, jossa kaivinkoneen kuljettaja kuoli turmassa Kittilän kaivoksella.

Kaivosyhtiön paikallisen aliurakoitsijan työntekijä kuoli, kun hänen kaivinkoneensa putosi noin 25 metriä räjäytystyöstä syntyneeseen aukkoon. Onnettomuus tapahtui Agnico Eaglen omistamalla kaivoksella joulukuussa 2016.

Syyttäjä hakee kahdeksalle syytetylle ehdollisia vankeusrangaistuksia työturvallisuusrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan syytetyt aiheuttivat törkeällä huolimattomuudella aliurakoitsijan työntekijän kuoleman.

Lisäksi syyttäjä katsoo, että Agnico Eagle Finland on tuomittava vähintään 150 000 euron yhteisösakkoon.

– Yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi, haastehakemuksessa sanotaan.
Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Yhtiö vaatii yhteisösakon hylkäämistä

Agnico Eagle Finland (AEF) vaatii käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessaan, että vaatimus yhteisösakosta hylätään, koska sille ei ole perusteita.

Yhtiö toteaa, etteivät sen työntekijät ole menetelleet työturvallisuuslain vastaisesti eivätkä aiheuttaneet törkeällä huolimattomuudella tai muutenkaan tuottamuksellisesti aliurakoitsijan työntekijän kuolemaa.

– (Työntekijän) kuolemaan johtanut erittäin valitettava putoamisonnettomuus on aiheutunut usean eri osatekijän vaikutuksesta. Putoaminen perustuu ennakoimattomaan tapahtumaketjuun eikä AEF:n tai sen työntekijöiden laiminlyönteihin, vastauksessa sanotaan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes arvioi 2017, että putoamisesteiden puute johti kaivinkoneen kuljettajan kuolemaan. Se havaitsi onnettomuustutkinnassaan, että maanalaisessa kaivoksessa ei ollut tehty räjäytystyön jälkeen tarvittavia putoamisesteitä eikä tieto putoamisvaarasta ollut kulkenut tarpeeksi hyvin työntekijöiden, työnjohtajien ja tuotannonohjauksen välillä.

Lue myös:

    Uusimmat