Nuori työntekijä kuoli valmistaessaan kuivajäätä, sai määräyksen puhelimitse – esimiehelle ja toimitusjohtajalle tuomio kuolemantuottamuksesta

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä kuolemantuottamuksesta tapauksessa, jossa 18-vuotias työntekijä kuoli työtehtävissä joulukuussa 2018.

Työntekijä oli ollut valmistamassa kuivajäätä, mikä oikeuden mukaan katsotaan vaaralliseksi työksi. Hän kuoli altistuttuaan valmistuksessa vapautuneelle hiilidioksidille.

Oikeus katsoi, että työntekijän opetusta ja ohjeistusta vaaralliseen työtehtävään oli laiminlyöty.

– Hiilidioksidipitoisuuden nousu vaarallisen korkeaksi on johtunut nimenomaan valmistushuoneen ilmastoinnin (olemisesta) poissa päältä, mikä taas on johtunut inhimillisestä erehdyksestä teknisen varmistuksen puuttuessa sekä puutteellisen opastuksen ja selkeän kirjallisen ohjeen puuttumisen vuoksi, tuomiossa todetaan.

Viestittelyn perusteella työntekijä oli epävarma tehtävästä

Työntekijä oli yhtiössä vuokratyöfirman kautta. Tuomion mukaan hän sai työmääräyksen kuivajään tekemiseen puhelimitse. Työntekijällä ei ansioluettelonsa perusteella ollut koulutusta tai työkokemusta, jotka olisivat antaneet valmiudet turvallisiin työtapoihin kyseisessä tilanteessa, tuomiossa sanotaan.

Työntekijän ja hänen esimiehensä viestittelystä ilmenee oikeuden mukaan, että työntekijä oli epävarma työtehtävän suorittamisesta.

– Viesteistä tapahtumapäivänä välittyy kuva, etteivät työn suorittamiseen liittyvät vaiheet ole olleet sillä tavalla selviä, kuten voisi olettaa ja edellyttää tehtäessä todetun mukaisesti työtä, jossa on vaarana altistua suurina pitoisuuksina hengenvaaralliselle aineelle.

Yhtiön tiloissa ei oikeuden mukaan ollut suomenkielisiä ohjeita ilmanvaihdon tärkeydestä. Jo tämä osoittaa oikeuden mukaan, että opetus ja ohjaus eivät ole olleet riittävällä tasolla työn vaarat huomioiden.

Syytetyt kiistivät syytteen

Syytetyt, yhtiössä vastuuasemissa olleet miehet kiistivät syytteet työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Työntekijän esimies katsoi, ettei ollut laiminlyönyt velvollisuuksiaan tai syyllistynyt huolimattomuuteen.

Yhtiön toimitusjohtaja taas sanoi, ettei opastuksen antaminen työntekijälle ollut hänen tehtävänsä ja että syy-yhteys väitetyn laiminlyönnin ja työntekijän kuoleman välillä puuttuu.

Oikeus kuitenkin katsoi, että molemmat syyllistyivät asiassa kuolemantuottamukseen. Kyse ei oikeuden mukaan ollut tapaturmasta, vaan työntekijän kuolema oli seurausta syytettyjen huolimattomuudesta.

Oikeus tuomitsi 62-vuotiaan toimitusjohtajan kuolemantuottamuksesta päiväsakkoihin sekä 36-vuotiaan esimiehen kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat