Työministeri kehottaa irtisanottuja kehittämään itseään – uskoo yhä hallituksen työllisyystavoitteeseen: "Tämä ei ikuisesti kestä"

15:41
Katso työministeri Tuula Haataisen erikoishaastettelu Viiden jälkeen-ohjelmasta

Tilastokeskus julkaisi tänään uudet, synkät työttömyysluvut. Työttömyys on kasvanut vuoden takaisesta noin 47 000:lla. Samalla hallituksen työllisyystavoite karkaa yhä kauemmaksi. Työministeri Tuula Haatainen uskoo kuitenkin, että tavoite on yhä saavutettavissa.

Koronavirus on lykännyt hallituksen alkuperäistä tavoitetta 75 prosentin työllisyysasteesta. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Haatainen uskoo kuitenkin yhä, että tavoite voidaan saavuttaa. Hän uskoo, että uusi teknologia luo tulevaisuudessa uusia työpaikkoja.

–  Se on vihreää siirtymää uuteen teknologiaan ja digitalisaation tukemista. Ne ovat työpaikkoja, jotka ovat syntymässä sen kautta, että meillä on paljon osaamista. Kaikki se kyky ja potentiaali, jota meillä on, on saatava käyttöön. Saamme EU:lta siihen rahoitustukea ja sitten satsaamme itse, Haatainen sanoo.

"Työttömyysaika kannattaa käyttää itsensä kehittämiseen"

Haatainen neuvoo työttömäksi jääneitä miettimään itsensä kehittämistä.

– Yhteisellä ponnistuksella tästä koronavitsauksesta päästään eroon. Meillä on nyt valikoimaa käytettävissä, joten kannattaa hakeutua TE-toimistoon ja miettiä, millä voisi työttömyyden tai lomautuksen ajan käyttää itsensä kehittämiseen.

– Meillä on paljon valikoimaa myös koulutuksessa, omien taitojensa kehittämiseen ja uusien urien etsimiseen.

Haatainen haluaakin valaa kansalaisiin optimismia vaikealla hetkellä. 

– Tämä ei ikuisesti kestä. Kyllä tästä selvitään.

"Hallituksen toimet eivät tähän lopu"

Hallituksen toimia työllisyyden lisäämiseksi on arvosteltu esimerkiksi tehottomuudesta. Viimeksi tänään Keskuskauppakamari arvioi, etteivät työllisyystavoitteet toteudu.

Haataisen mukaan hallituksen lupaus 30000 uuden työpaikan löytymisestä budjettiriihen mennessä on pidetty.

– Se on tehty. Siellä on yksi osio, joka on vielä työmarkkinajärjestöjen neuvoteltavana eli ikääntyneiden, siis yli 55-vuotiaiden työllisyyden vahvistaminen. Ne toimet, joita nyt on tehty ihan aidosti valtiovarainministeriön laskelmien mukaan, tuottavat työllisiä.

– Se on tehty. 

Haatainen sanoo, että työllisyystoimet jatkuvat.

– Hallituksen toimet eivät tähän budjettiriiheen lopu. Tätä tullaan tekemään koko hallituskausi. Olen ollut monessa hallituksessa ministerinä. Koskaan ei ole tehty kerralla kaikkea, koska sitä ei voi tehdä.

Haataisen mukaan hallitus aikoo panostaa muun muassa osatyökykyisten työllistämiseen. Hän lupaa myös, että oppivelvollisuusiän nostaminen lisää työpaikkojen määrää joidenkin vuosien päästä. 

– Esimerkiksi kehitysvammaisissa ja vammaisissa ihmisissä on paljon sellaisia, jotka haluaisivat olla töissä, mutta eivät ole löytäneet tietä työmarkkinoille. Tässä esimerkiksi olen käynnistänyt selvityksen siitä, miten Ruotsin esimerkkiä voitaisiin hyödyntää. Siellä on työllistetty mittava joukko, Haatainen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja