Työministeri Tuula Haatainen ärhäkkänä työllisyystoimien saamasta kritiikistä: "Edelleenkin tämä huuto on jatkunut"

Hallitus on nostanut kokonaistyöllisyystavoitteensa aiemmasta 60 000:sta 80 000 uuteen työlliseen vuosikymmenen loppuun mennessä – valtiovarainministeri Matti Vanhanen kommentoi vuoden 2021 budjettia Kymmenen uutisissa 2:55
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoi työllisyystoimista eilen Kymmenen uutisissa. Katso video!

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ihmettelee hallituksen työllisyystoimien saamaa kritiikkiä.

Hallitus kertoi eilen budjettiriihessään tekemistään työllisyystoimipäätöksistä.

Luvassa on muun muassa yksilöllisen työnhaun malli karensseineen, jolla arvioidaan saatavan jopa 10 000 lisätyöllistä, sekä pienempiä työllisyystoimia, kuten palkkatuen uudistamista.

Merkittäviä työllistämiskokonaisuuksia, kuten paikallisen sopimisen kehittämisen sekä yli 55-vuotiaiden työllistämisen hallitus sysäsi vielä työmarkkinajärjestöjen pohdittavaksi.

Muun muassa oppositiojohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Jussi Halla-aho (ps.) arvostelivat hallitusta eilen kyvyttömyydestä vaikuttavaan päätöksentekoon.

– Olen itse ihmetellyt keskustelua siitä, joka on käynnistynyt eilisistä työllisyyspäätöksistä. Väitetään muun muassa, että vaikuttavia päätöksiä ei olisi tehty, ministeri Haatainen sanoi tänään iltapäivällä tiedotustilaisuudessa.

– Ensin on vaadittu, että hallituksen on tuotava valtiovarainministeriön varmentamia työllisyystoimia. Nyt ne ovat kasassa, ja edelleenkin tämä huuto on jatkunut. Sanotaan, että väärin sammutettu.

Haatainen korosti, että työllisyystoimia on luvassa vielä lisää.

Hallitus ilmoitti eilen nostavansa pitkän aikavälin työllisystavoitteensa 80 000:een. Samalla tavoitteen ajallista maalia lykättiin vuosikymmenen loppuun.

"Työllisyyspalvelut ovat kuin etäinen serkku"

Työministeri puhuu nyt työllisyyspolitiikassa uudesta "pohjoismaisesta mallista".

– Minä haluan nostaa työllisyyspalvelut nyt uuteen arvoon. Liian pitkään on puhuttu tempputyöllistämisestä, vaikka tutkimuksella on osoitettu, että työllistämispalveluilla on vahva vaikutus.

– Nykyisin työllisyyspalvelut ovat kuin etäinen serkku, joka soittelee kerran kolmessa kuukaudessa kyselläkseen, että no, mites menee. Nyt tätä korjataan.

Kuin aktiivimalli kakkonen?

Uudessa mallissa työtön on velvoitettu hakemaan 0–4 työpaikkaa viikossa riippuen alueellisesta työmarkkinatilanteesta sekä omasta työkyvystään ja osaamisestaan.

Malli vertautuu monelta osin Juha Sipilän (kesk.) hallituskauden aikana valmisteltuun aktiivimalli kakkoseen, joka kuopattiin keväällä 2019 palkansaajajärjestöjen vastustuksesta. Myös oppositio kritisoi mallia tuolloin rankasti.

Haatainen ei kysyttäessä kommentoinut mallien keskinäistä samanlaisuutta, vaan keskittyi ryöpyttämään aktiivimalli kakkosta edeltänyttä varsinaista aktiivimallia.

Haatainen ei myöskään kertonut, tekeekö hallitus päätöksiä paikallisen sopimisen edistämisestä, mikäli työmarkkinaosapuolet eivät löydä aiheesta sopua maaliskuun määräaikaan mennessä.

– Hallitusohjelmassa on, että paikallista sopimista edistetään, mutta reunaehto on, että se tapahtuu työehtosopimusten puitteissa, Haatainen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat