Aika on käymässä vähiin: työmarkkinajärjestöt jatkavat yhä neuvotteluita työttömyysputken tukkimisesta

Työmarkkinajärjestöjen määräaika neuvotteluille eläkeputken poistamiseksi päättyy 1:20
Video: Työmarkkinajärjestöjen niin sanottujen eläkeputkineuvottelujen määräaika päättyy tänään. Asiantuntijat keskustelivat tilanteesta Uutisaamun lähetyksessä.

Aika on käymässä vähiin neuvotteluissa yli 55-vuotiaiden työllisyydestä. Työmarkkinalähteistä kerrotaan, että neuvottelut jatkuvat tänään eri kokoonpanoissa.

Hallitus on antanut työmarkkinajärjestöille tämän päivän loppuun asti aikaa neuvotella keinoista, joilla työuran loppupäässä olevien työllisyyttä parannetaan. Työllisyyden pitäisi hallituksen antaman toimeksiannon mukaan kohentua 10  000–12  000 ihmisellä.

Hallitus on edellyttänyt järjestöiltä tasapainoista kokonaisuutta, jolla ikäryhmän työmarkkina-asemaa, työssä jaksamista ja työllisyyttä parannettaisiin.

Viimeisen neuvottelupäivän pyörähtäessä käyntiin on avoinna yhä kysymys siitä, miten työttömyysputken tukkimista pehmennettäisiin. Työttömyysputken tukkiminen on keskeisin yksittäinen keino, jolla työllisyyttä voitaisiin parantaa.

Eläkeiän kynnyksellä työttömyysturvan lisäpäivät ovat varmistaneet vakaan tien eläkkeelle, mutta myös laskeneet kynnystä ikääntyneimpien työntekijöiden irtisanomiseen.

Tällä hetkellä vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt on oikeutettu lisäpäiviin 62-vuotiaana. Vuonna 1957–1960 syntyneillä oikeus alkaa 61-vuotiaana. Lisäpäivärahaa voi saada 65-vuotiaaksi.

Neuvotteluissa haetaan kokonaisuutta, jossa työttömyysputken mahdollisen tukkimisen rinnalla sovittaisiin pehmeistä keinoista, joilla työntekijöiden osaamisesta ja työssä jaksamisesta huolehdittaisiin. Iso kysymys kuitenkin on, kuka toimet kustantaisi.

Heikennykset astuisivat todennäköisesti voimaan vasta siirtymäajan jälkeen, koska koronaepidemian takia tilanne työmarkkinoilla on muutenkin epävarma.

Viimeksi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla Sanna Marin (sd.) muistutti hallituksen olevan sitoutunut päätösten tekemiseen. Päätökset tehdään tarvittaessa joulukuussa.

Lue myös:

    Uusimmat