Työllisyys, sosiaalikysymykset ja korona ovat pöydällä – EU-johtajat kohtaavat Portugalissa

Epävirallisen huippukokouksen yhteydessä järjestetään myös EU-Intia-virtuaalitapaaminen.

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään keskustelemaan Euroopan unionin sosiaalisesta ulottuvuudesta Portugaliin, Porton kaupunkiin.

Keskustelunaiheina ovat muun muassa työllisyys, koulutus ja innovaatiot. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

EU-johtajien odotetaan keskustelevan tänään myös korona-aiheista työillallisellaan. Ajankohtainen kysymys on, pitäisikö koronarokotteiden patenteista luopua, kuten Yhdysvallat on ehdottanut.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi eilen, että EU on valmis keskustelemaan asiasta. Huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on todennut, että EU-maiden johtajat käsittelevät aihetta Portossa.

Synkkä koronatilanne varjostaa Intia-keskustelua

Porton-tapaaminen jatkuu huomenna, jolloin vuorossa on epävirallinen EU-huippukokous sekä EU:n ja Intian virtuaalinen huipputapaaminen. Alun perin Intian pääministerin Narendra Modin oli tarkoitus saapua paikan päälle Portugaliin, mutta pandemian vuoksi matka peruuntui.

EU:n ja Intian odotetaan keskustelevan paitsi koronatilanteesta myös kauppasuhteiden kehityksestä.

Intian koronatilanne on hyvin synkkä. EU-komission von der Leyenin mukaan EU-maista on lähetetty Intiaan yli 100 miljoonan euron arvosta lääkkeitä ja hoitovälineistöä.

–  Olemme valmiita auttamaan lisää, von der Leyen tviittasi torstaina.

Yhteinen sävel haussa

Epävirallisessa huippukokouksessa EU-johtajien odotetaan hyväksyvän Porton-julistuksen, jossa sitoudutaan esimerkiksi turvaamaan työpaikkoja ja huomioimaan sosiaalinen ulottuvuus, kun EU toipuu pandemiasta ja pyrkii siirtymään kohti vihreämpää ja digitaalisempaa yhteiskuntaa.

Työ- ja sosiaalikysymykset kuuluvat pitkälti jäsenmaiden kansalliseen toimivaltaan, joten yhteisen sävelen löytäminen niistä ei ole aina helppoa EU-tasolla.

EU-komissio on esimerkiksi esittänyt minimipalkkadirektiiviä, jolla pyritään puuttumaan ongelmaan siitä, että työstä saatava palkka ei läheskään aina riitä elämiseen EU-maissa.

Direktiivillä ei pakotettaisi kaikkia maita säätämään lakia minimipalkasta, vaan Pohjoismaista tuttu työehtosopimusneuvottelumalli huomioidaan hyvänä keinona riittävän palkkatason turvaamiseen.

EU-virkamiehen mukaan jäsenmaiden väliset keskustelut minimipalkkadirektiivistä ovat olleet vaikeita.

Venäjä-suhde saattaa nousta esiin

Ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä Portossa saattaa nousta esiin myös Venäjä-suhde. EU:n ja Venäjän suhteet ovat heikot muun muassa Ukrainan tilanteen vuoksi.

Jännitteitä lisäsi huhtikuussa Tshekin hallituksen ilmoitus siitä, että venäläisvakoojat olivat Tshekissä vuonna 2014 tapahtuneen ammusvaraston räjähdyksen takana. Tämän jälkeen Venäjä ja useat EU-maat karkottivat toistensa diplomaatteja.

EU-maiden johtajien on tarkoitus käydä tarkempi keskustelu Venäjästä myöhemmin tässä kuussa, kun Brysselissä järjestetään ylimääräinen EU-huippukokous.

Lue myös:

    Uusimmat