Tylyä jälkeä: Suomen nousu on nyt käytännössä varma

Suomi jatkoi puhdasta tahtiaan jalkapallon naisten Kansojen liigassa, kun kilpailun B-liigan lohkon neljännellä ottelukierroksella kaatui tiistai-iltana Kroatia vieraissa 2–0.

Suomen maalit Sibenikissä teki Eveliina Summanen ottelun ensimmäisen 12 minuutin aikana.

Suomi on voittanut kaikki neljä otteluaan, ja lohkovoitto ja nousu A-liigaan varmistunee seuraavassa ottelussa Romaniaa vastaan Turussa marraskuun lopulla. Nousu on kuitenkin jo käytännössä varma: tiistaina Romanian voittanut Slovakia on Suomesta viiden pisteen päässä, joten pullahdus suoralta nousupaikalta vaatisi täysromahduksen lohkojumbo Romaniaa ja sitten vielä joulukuun alkuviikolla Slovakiaa vastaan.

Suomen ylivertaisuus lohkon muihin nähden näkyy neljän ottelun tilastoissa: maalit Suomelle 10–0, kulmapotkut 28–3, maaliyritykset 55–11 ja yritykset maalia kohti 26–6. Tiistaina kotijoukkue Kroatia sai yhden torjunnan Suomen maalilla pelanneelle Anna Tammiselle – sekin oli yksi enemmän kuin Tinja-Riikka Korpela kirjasi perjantaina Helsingissä Helmareiden voittaessa 3–0.

– Tavoitteena on nousu A-liigaan, ja ehkä on näytetty, että sinne kuulutaankin, päävalmentaja Marko Saloranta makusteli tilastoja ja Suomen hallintaa lohkossa.

– Nyt ei ollut pelillisesti meidän parasta suorittamista, mutta totta kai tulos tyydyttää. Tehokkuutta olisi kaivattu lisää, mutta toki monissa tilanteissa oli myös Kroatian hyvyyttä. Pelasivat (täydellä) sielullaan joka tilanteessa.

Jos jotain takaiskua tiistaista miettii, sellainen oli Heidi Kollasen saama varoitus. Sen myötä Kollanen on korttitilin täyttymisen myötä sivussa Turun Romania-kohtaamisesta.

Klassista brittimaalia

Summanen nousi osumillaan Helmareiden maalikärkeen ensimmäistä kertaa ikinä pelattavassa Kansojen liigassa, sillä hän osui myös edellisessä vieraspelillä iskemällä 1–0-voiton rangaistuspotkusta. Tiistain maalit tulivat vielä pilkkuakin lähempää: ensin irtopallo maalin edestä ja sitten pusku läheltä Olga Ahtisen vapaapotkusta.

– Se ensimmäinen oli klassinen tap-in, Englannissa Tottenhamissa pelaavat Summanen naurahti osumasta, joka oli tosiaan klassista brittitökkäystä läheltä verkkoon.

– Ollaan kasvatettu omaa peli-identiteettiä, itse asiassa koko vuoden. Koko ajan menty oikeaan suuntaan, Summanen summasi vielä joukkueen osalta Kansojen liigan antia ja tätä vuotta, johon mahtuu kymmenen voittoa ja yksi tappio.

Lue myös:

    Uusimmat