Suomi väänsi savessa – arvokas voitto karmealta kentältä

Katso: Eveliina Summanen ampui tällä rangaistuspotkulla Helmarit voittoon Romanian vieraana.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue jatkoi Kansojen liigaa voitokkaasti, kun Romania kaatui tiistai-iltana Bukarestissa 1–0. Suomen maalin teki 17. minuutilla Eveliina Summanen rangaistuspotkulla.

Suomi avasi liigan viime perjantaina Turussa 4–0-voitolla Slovakiasta. Avauskierroksella Romanian voittanut Kroatia hävisi tiistaina Slovakialle musertavasti 0–4, joten lohkon ylivoimainen suosikki Suomi on lohkokärjessä ainoana ilman pistemenetyksiä. Suomi kohtaa seuraavaksi Kroatian Helsingissä 27. lokakuuta ja saman joukkueen neljä päivää myöhemmin Kroatian Sibenikissä.

Suomi voitti Romanian maaottelussa helmikuussa helposti 4–0, ja perjantaisen vahvan Slovakia-voiton jälkeen odotuksissa oli hallitseva esitys Bukarestissa. Helmarit hallitsivatkin avauspuoliaikaa aika lailla mielin määrin, mutta viimeistely heikkokuntoisella kentällä jäi uupumaan, Summasen varmaa pilkkua lukuun ottamatta.

Toisella puoliajalla Romania pääsi peliin paremmin mukaan, ja 55. minuutilla tasoitus oli lähellä: Elli Pikkujämsä kuitenkin pelasti Suomen takaiskulta torjumalla Brigitta Goderin laukauksen päällään maaliviivalta.

– Voitolla iso arvo, ja se laittoi meidät hyvään asemaan lohkossa. Helmikuussa päästiin helpommalla Romaniaa vastaan, mutta nyt jo viimeistelyharjoituksessa tiedettiin, ettei tule helppoa. En sanoisi sanaakaan kentästä, jos olisimme hävinneet tai pelanneet tasan, mutta kyllä kenttä oli huono. Tosi epätasainen, savi tarttui kenkien pohjaan. Se ei millään tavalla palvellut meidän pelaamistamme, päävalmentaja Marko Saloranta kuvaili STT:lle puhelimitse Bukarestista.

– Peli oli paljon poikki, ja meidän pallonhallintapelaamisemme ei toiminut niin kuin se parhaimmillaan toimii. Ja tehokkaampi olisi pitänyt olla, pitänyt ratkaista peli paikoista. Mutta kyllä tämä pitkässä juoksussa tulee olemaan hyödyksi: silloin kun kaikki ei ole helppoa ja kivaa, joukkueella on luonnetta ja luottoa omaan tekemiseen ja ollaan valmiita tappelemaan silloin, kun kaikki ei mene ihan niin kuin halutaan. Siihen olen tosi tyytyväinen.

Kaksi maalivahtia – kaksi nollapeliä

Suomen maalia vartioi savisella kentällä lämpimässä romanialaisillassa Anna Tamminen luottovahti Tinja-Riikka Korpelan ollessa sivussa. Sen kummempaa dramatiikkaa ei vahtivaihdokseen kuitenkaan sisältynyt, kertoi Saloranta.

– Meillä on hyvä maalivahtitilanne. Kaksi peliä, kaksi nollapeliä. Tamminen veti pelin hyvin, päävalmentaja sanoi.

Lokakuun lopulla koittavaan Kroatia-tuplakohtaamiseen asti Saloranta keskittyy pelaajatarkkailuun analysoituaan ensin tiistaisen Romania-ottelun. Tarkkailtavaa piisaa.

– Meillä on aika iso liuta pelaajia, joita seurataan. Tosi paljon pelien katsomista edessä, jotta löydetään oikeat, tässä kohtaa sopivimmat ja parhaassa vireessä olevat pelaajat Kroatiaa vastaan, Saloranta päätti.

Lue myös:

    Uusimmat