Mainos

Tykkylumi vei sähköt Pohjanmaalla - vikoja korjataan yhä

Eilinen rankkasade, joka kääntyi yöllä lumisateeksi, aiheutti suuret sähkökatkot ympäri Pohjanmaan rannikkoseutua.

Pelkästään Pietarsaaressa 110 kilowatin sähköpylvään kaatuminen pimensi koko kaupungin varhain keskiviikkoaamuna ja jätti noin 15 000 asukasta ilman sähköä yli tunnin ajaksi. Myös Kokkolan seudulla puiden paksulumiset oksat taipuivat sähkölinjen päälle - vikakeskuksessa puhelin toi taukoamatta vielä päivällä.


– Kymmeniä kohteita on työn alla ja lisää tulee koko ajan. Siellä painaa paksu tykkylumi nyt oksia linjojen päälle, kertoo Kenet Oy:n käyttöteknikko Pekka Kinnunen.

Hänen mukaansa talven tuloon varauduttiin sähköyhtiössä niin hyvin kuin mahdollista: linjojen ympäristöjä karsittiin ja ennakkohuollot tehtiin hyvissä ajoin.

– Mutta ei tämmöiseen lumentuloon, joka on nuoskatykkyä, oikein mitenkään voi varautua. Se tarttuu oksiin tiukasti, kun on sopiva lämpötila, tietää Kinnunen.


Autot lumikinosten keskellä

Vakavilta kolareilta vältyttiin ainakin aamupäivällä, mutta ojaanajoja tuli siellä täällä. Huoltoasemilta hakivat apua ne, joilla auto ei toiminutkaan enää lumimassan alla. Esa Pottala ajoi läheiselle huoltoasemalle, kun pyyhkijät jumiutuivat ja paksu, jäinen lumikerros kiinnittyi autonlasiin.

– Onpa tämä aikamoista - eilen rankkasade ja nyt tällainen lumipeite. Kyllähän se aina yllättää tämä talvi! naureskeli Pottala.

Erikoisia haittoja

Sähkökatkot aiheuttivat myös harvinaisempia haittoja: UPM Pietarsaaren sellutehdas pahoitteli jo varhain aamulla ympäristölle aiheutuvaa hajuhaittaa. Tehtaan toiminta pysähtyi aamulla sähkökatkon vuoksi ja aiheutti tavallista tuikeampaa hajua lähiympäristölle

Eniten puita kaatui Kälviän seudulla noin parikymmentä kilometriä rannikolta sisämaahan. Yöllinen myräkkä jätti niin 3700 taloutta ilman sähköä Kokkolan ja Kannuksen välimaastossa, Pohjois-Pohjanmaalla katkoja oli vajaassa tuhannessa taloudessa.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.