Tuulivoimaloiden tuottamien infraäänten terveysvaaroista ei löytynyt näyttöä

Tuulivoimalaitosten tuottamien infraäänten suorista terveyshaitoista ei löydy tieteellistä näyttöä, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön teettämässä selvityksessä.

Selvitykset ovat valmistuneet ja luovutettu ohjausryhmälle. Niissä tarkastellaan tuulivoiman tuottamien äänten vaikutuksia terveyteen ja tuulivoimaloiden vaikutuksia linnustoon ja lepakoihin.

Ohjausryhmä katsoo, että tuulivoiman terveysvaikutuksiin liittyvää tutkimusta tulee jatkaa laajemman kokonaiskuvan saamiseksi. Selvää on kuitenkin, että hyvällä maankäytön suunnittelulla ja voimaloiden oikealla sijoittamisella voidaan vaikutuksia minimoida.

Luonnontieteellisen keskusmuseon arvion perusteella tuulivoiman lisärakentaminen ei todennäköisesti myöskään aiheuta Suomessa merkittävää uhkaa lintujen ja lepakoiden populaatioille, jos tuulivoimalat sijoitetaan sellaisille alueille, joissa lajien tiheydet ovat alhaisia ja törmäysten todennäköisyydet mahdollisimman vähäisiä.

Museon mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvittaisiin, jotta varmistetaan, ettei rakentaminen uhkaa törmäyksille tai häirinnälle alttiita lajeja jatkossakaan.

Tarvetta olisi erityisesti lepakoihin keskittyville tutkimuksille sekä pitkäaikaisseurannoille tuulivoimaloiden vaikutuksista rakentamisen jälkeen, museo suosittelee.

Infraäänitasot samat kuin kaupungissa

Tuulivoiman infraäänten terveyshaitat ovat olleet erityisesti perussuomalaisten sydäntä lähellä. Puoluevirkailija Matti Putkonen kantoi julkisuudessa huolta erityisesti lepakoiden räjähdysvaarasta ja tuulivoimaloiden lähellä asuvien ihmisten terveydestä.

Infraäänten terveysvaikutuksia selvitettiin muun muassa VTT:n johdolla toteutetuilla mittauksilla ja laajalla kirjallisuuskatsauksella.

– Terveysselvityksen mukaan mitatut infraäänitasot ovat samaa suuruusluokkaa tuulivoimaloiden lähellä ja kaupunkiympäristössä. Selvityksessä todetaan, että olemassa olevien tutkimusten perusteella tällaisissa ympäristöissä esiintyvien infraäänitasojen suorista terveyshaitoista ei ole tieteellistä näyttöä, todetaan tiedotteessa.

Tuulivoiman vaikutuksia terveyteen selvitetään lisää tänä syksynä käynnistettävällä jatkotutkimuksella. Jatkotutkimuksessa tullaan selvittämään tuulivoimaloiden yhteyttä lähiasukkaiden terveydentilaan, infraäänen vaikutusta oireiluun ja fysiologisiin reaktioihin sekä tuulivoiman aiheuttamia äänitasoja asuntojen sisätiloissa. 

Lue myös:

    Uusimmat