Mainos

THL tutkii jo tuulivoimahaittoja, miksi hallitus aloittaa uutta selvitystä?

MTV uutisoi toissa päivänä perussuomalaisten Ritva Elomaan ja Leena Meren tiedotteesta, jossa he iloitsivat hallituksen tuulivoimaselvityksestä.

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa kertoi tänään MTV Uutisille puhelimitse, että he ovat saaneet satoja viestejä ihmisiltä, jotka ovat kertoneet saaneensa oireita läheisestä tuulivoimalasta. Näistä osa on muuttanut pois voimalan lähistöltä.

– Osalla on vaikeuksia päästä eroon talosta, joka on tuulivoimalan lähellä. Haluaisivat päästä pois, mutteivat pääse, Elomaa kertoo.

Aiemmassa tiedotteessa kansanedustajat kertoivat satojen perheiden joutuneen jättämään kotinsa. Perussuomalaisten toimihenkilö Matti Putkonen on aiemmin puhunut kymmenistä muuttaneista perheistä. Virallisia tilastoja aiheesta ei ole ollut julkisuudessa.

Perussuomalaiset ovat olleet kriittisiä tuulivoimaa kohtaan myös kokonaisuudessa, ajaen muita ratkaisuja energiatarpeen täyttämiseksi.

1:04

THL tutkii jo voimalahaittoja

Hallitus ilmoitti torstaina, että työ- ja elinkeinoministeriö teettää riippumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista. Uudesta selvityksestä kerrottiin osana energia- ja ilmastostrategiaa. Tekijää selvitykselle ei ole vielä nimetty. Valmista pitäisi olla ennen vuosien 2018–2020 tuotantotukikauden alkua.

Samaan aikaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL kuitenkin tekee tutkimusta tuulivoimamelun aiheuttamista terveyshaitoista. Tutkimusta on tehty sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella, ja tutkimustuloksiakin on julkaistu.

Pitääkö hallitus THL jollain tavalla epäkelpona tahona tutkimuksen tekemiseen tai tutkimuskysymyksiä puutteellisina, sitä ei ole kerrottu.

Esimerkiksi vihreät ovat kritisoineet tutkimusten vaatimisen perustuvan ”huuhaahan”, ei asiantuntijatietoon.

8:53

Oireita saman verran kaukana voimalasta

THL:n tutkijoiden toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvitettiin erilaisten oireiden yleisyyttä eri eräisyyksillä lähimmästä tuuliturbiinistä.

Sen perusteella erilaiset oireet eivät vähene etäisyyden tuulivoimalaan kasvaessa, kertoo tuulivoiman aiheuttamia haittoja selvittänyt THL:n erikoistutkija Anu Turunen.

Kyselytutkimuksen päätulos oli, että harva vastanneista koki tuulivoimamelun häiritsevän paljon oleskelua sisällä tai nukkumista.

Oireilun yleisyys oli sama alle 2,5 kilometrin ja esimerkiksi yli 5 kilometrin etäisyydellä voimalasta. Kyselytutkimuksessa tarkasteltuja oireita olivat esimerkiksi pahoinvointi, päänsärky, uupumus ja nukahtamisvaikeudet.

Kansalaisliike syyttää infra-aaltoja

Havainnot eivät tutkijoiden mukaan tue epäilyä, että oireilu olisi yhteydessä voimaloiden tuottamaan kuultavaan ääneen tai infraääneen.

Oireiden yleisyydestä tuulivoimaloiden lähellä suhteessa koko maahan ei ole tehty tieteellistä tutkimusta. THL:n blogissa kerrotaan, että FINRISKI 2012 -tutkimukseen verrattuna tuulivoima-alueiden läheisyydessä oireilu ei näytä olevan ainakaan yleisempää kuin suomalaisilla yleensä.

Tuulivoiman oireista puhuvat kansalaisliikkeet syyttävät oireista voimaloiden aiheuttamaa infraääntä.

Turusen mukaan tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen yhteyttä oireiluun ei ole maailmalla juurikaan tutkittu, vaikka myös muualla maailmalla vastaavaa kansalaisliikehdintää ilmiön ympärillä on ollut. Turunen korostaa, että asiaa on hyvä tutkia mahdollisimman laajasti. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.