Tutkimus: Aspiriini saattaa ehkäistä suolistosyöpiä

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet saattavat auttaa välttymään paksu- ja peräsuolisyövältä ja niistä johtuvilta kuolemilta. Mahdolliset hyödyt saadakseen lääkkeitä pitää tosin syödä vähintään kymmenen vuotta ja todennäköisesti pitempäänkin.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat 20 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Tutkimuksissa potilaat saivat asetyylisalisyylihappoa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn tai uusien oireiden estämiseen.

Tulosten perusteella asetyylisalisyylihappo ei todennäköisesti vähennä kokonaissyöpäkuolleisuutta tai pienennä riskiä sairastua mihin tahansa syöpään. Riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään oli sen sijaan lääkityksellä olevilla 40 prosenttia pienempi kuin verrokeilla. Tämä havaittiin 10–19 vuoden käytön jälkeen.

Asetyylisalisyylihappoa käyttäneet säästyivät myös muita todennäköisemmin paksu- ja peräsuolisyövän aiheuttamalta kuolemalta. Riski oli 14 prosenttia pienempi kuin verrokkien ja tämä havaittiin 20 vuoden seurannan aikana.

Tulokset viittaavat asetyylisalisyylihapon auttavan suolistosyöpien ehkäisyssä, mutta lääkityksen lisäksi hyvin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Mahdollisten syöpähyötyjen lisäksi pitkäaikainen asetyylisalisyylihappokuuri voi myös aiheuttaa vatsahaavoja ja muita suolistovaivoja. Tämän vuoksi sen aloittamista pitää punnita tarkoin, jotta siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Paksu- ja peräsuolen syöpään sairastuu vuosittain vajaat 3 000 suomalaista. Se yleistyy jatkuvasti ja on miehillä kolmanneksi ja naisilla toiseksi yleisin syöpämuoto Suomessa.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Suolistosyöpiä vaikea tunnistaa – tämä on selkeä hälytysmerkki

Studio55.fissä vieraana HYKS:n syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson maaliskuussa 2016.

Milloin tarvetta epäillä syöpää? 25:57

Lue myös:

    Uusimmat