Tuttava kertoo: Tällainen on Ruotsin kuningasperhe

Viime vuodet Ruotsissa Suomen suurlähettiläänä toiminut Alec Aalto on kohdannut toimenkuvansa myötä Ruotsin kuningasperheen lukuisia kertoja.

Alec Aalto jää toukokuun alussa pitkän työuran päätteeksi eläkkeelle. Viimeisenä pestinään hän toimi Suomen suurlähettiläänä Ruotsissa.

Koska Suomen ja Ruotsin valtioiden kanssakäyminen on poikkeuksellisen tiivistä, Aalto kohtasi työnsä puitteissa säännöllisesti Ruotsin kuningasperheen jäseniä.

Etenkin kuningas Kaarle Kustaata suurlähettiläs tapasi eri yhteyksissä.

− Kaarle Kustaa on kuninkaana äärettömän ammattitaitoinen. Hän on kiinnostunut asioista eikä yritä olla kaikkitietäväinen. Hän sanoo aina suoraan, mikäli ei tunne jotain asiaa, Aalto kertoo.

Aktiivinen keskustelija

Virallisten tilaisuuksien ohella Aalto ehti nähdä kuningasta myös hieman rennommissa merkeissä, muun muassa yhteisillä aterioilla. Tuolloin aikaa liikeni syvempään keskusteluun.

− Kuningas on henkilönä virallinen. Hän tietää valtion päämiehen roolissaan, mistä asioista kuninkaan sopii puhua.

− Virallisten asioiden ohella olemme keskustelleet myös muun muassa vapaa-ajanvietosta ja kuninkaan lukuisista matkoista. Hän puhuu myös perheestään, mutta ei lähde varsinaisesti kommentoimaan perheenjäseniään, Aalto sanoo.

Liikunnallinen kuningas innostuu erityisesti, kun tulee puhe urheilusta.

− Tapasin hänet Torinon olympialaisissa työskennellessäni suurlähettiläänä Roomassa. Olemme myöhemmin muistelleet tuolloin käytyä jääkiekon finaaliottelua, jonka Ruotsi voitti.

Aalto osallistui viime kesänä myös rapujuhliin, jotka järjestettiin Kultarannassa kuningasparin Suomen vierailun aikana.

− Ne olivat hauskat illalliset. Tilanne oli hyvinkin vapautunut, Aalto kuvaa.

Suvun juhlavuosi

Kuninkaan lisäksi myös muut kuningasperheen jäsenet kirvoittavat Aallolta kehuja.

− Kuningatar Silvia on hyvin viehättävä ja lämmin ihminen. Häneen on helppo saada kontakti. Hän käsittelee ihmisiä spontaanisti ja aidosti ja jaksaa olla kiinnostunut asioista, Aalto sanoo.

Suurlähettilään mukaan samat määreet pätevät myös kruununprinsessa Victorian kohdalla.

− Victoriasta huomaa, että hän on valmistautunut hyvin tulevaan tehtäväänsä.

Huomio kiinnittyy parhaillaan yhä enemmän Victoriaan, kun Ruotsi odottaa kuumeisesti kruununprinsessan ja tämän kihlatun Danielin hääpäivää. Aalto muistuttaa, että naapurimaallamme on häähuuman ohella muutakin aihetta juhlaan.

− Tänä vuonna Bernadotten suku tulee toimineeksi Ruotsin hallitsijana 200 vuotta. Vuosi 2010 on suvulle monella tapaa merkittävä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja