Mainos

Tutkintapyynnön Tullin pääjohtajasta teki entinen alainen – "Minä en henkilökohtaisesti saanut jatkaa"

Entinen alainen pyysi poliisia tutkimaan, saiko Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen vaimo etua töihinottotilanteessa. Hän oli aikaisemminkin tehnyt tutkintapyynnön.

Tutkintapyynnön Tullin pääjohtajasta Antti Hartikaisesta teki määräaikaisessa työsuhteessa Tullin liikkuvassa valvonnassa ollut Hartikaisen entinen alainen, joka ei saanut hakemaansa uutta tehtävää. Asia selviää poliisin tänään julki tulleesta esitutkintamateriaalista.

Hän oli jo aiemmin, maaliskuussa 2016, tehnyt tutkintapyynnön poliisille lähiesimiehenään toimineesta tullipäälliköstä, koska koki tulleensa syrjityksi valintaprosessissa. Hän pyysi myös aluehallintovirastoa selvittämään, oliko häntä syrjitty valintaprosessissa.

Oli arvostellut johtoa

Syy syrjinnälle oli hänen mukaansa se, että hän arvosteli Tullin ja sen päälliköiden toimintaa.

Hän oli ottanut ennen hakuajan päättymistä kantaa tullipäällikön antamaan ohjeistukseen tullivalvonnan tehtävistä. Hän myös pyysi oikeusasiamiestä tutkimaan tullipäällikön ohjeistuksen, mutta perui kantelun myöhemmin.

Hänen poliisille tekemänsä tutkintailmoituksen mukaan esimies, joka oli mukana päättämässä rekrytoinneista, oli arvostelun takia esteellinen ja käytti törkeästi väärin virka-asemaansa.

Ei rikosta tai syrjintää

Miehen mukaan usealla valitulla oli vähemmän työkokemusta kuin hänellä.

Työnantajan mukaan mielipiteen ilmaisulla ei ollut vaikutusta siihen, että hän ei tullut valituksi tehtävään, vaan kyse oli kokonaisharkinnasta, jossa otettiin huomioon muun muassa hakijoiden kielitaito, asiakaspalvelutaidot ja sosiaaliset taidot.

Poliisi katsoi, että tullipäällikköä ei ollut syytä epäillä rikoksesta ja avin tarkastaja totesi, että työtä hakenutta miestä ei syrjitty. Avin tarkastajan mukaan tuli selvitetyksi, että häntä ei valittu sen takia, että hän muun muassa työskenteli ohittaen työnjohdon ohjeita.

Uusi tutkintapyyntö

Mies teki uuden tutkintapyynnön heinäkuussa. Tutkintapyyntö koski tällä kertaa Hartikaista. Apulaisoikeusasiamies oli katsonut toukokuussa Hartikaisen toimineen hallintolain vastaisesti Tullin johtoryhmän kokouksessa, jossa sivuttiin hänen vaimonsa määräaikaista työsuhdetta Tullissa.

Mies pyysi poliisia selvittämään, onko Hartikaisen läsnäolo johtoryhmän kokouksessa voinut tuoda suoraa tai epäsuoraa etua nyt syytteessä olevan Hartikaisen puolisolle, jonka sopimusta jatkettiin Tullissa.

– Minä en henkilökohtaisesti saanut jatkaa, hän sanoo tutkintapyynnössään 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.