VM: Rikosepäily ei anna aihetta Tullin pääjohtajan hyllytykseen

Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen virantoimituksesta pidättämiseen ei ole perusteita, tiedotti valtiovarainministeriö maanantaina. Päätöksessä huomioitiin ministeriön mukaan tiedot rikosepäilystä, keskustelut poliisin kanssa ja pääjohtajan kuuleminen.

Virkamieslain mukainen menettely käynnistettiin, koska ministeriö oli saanut poliisilta tiedon viestintäsalaisuuden loukkaamiseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen liittyvästä rikosepäilystä Tullissa.

Rikosepäilyn keskiössä on Tullin pääjohtajan väärälle vastaanottajalle vahingossa lähettämä sähköpostiviesti. Hartikainen pyysi viestin vahingossa saanutta tuhoamaan sen ja olemaan välittämättä sitä eteenpäin. Alainen kuitenkin oli välittänyt tietoa viestin sisällöstä eteenpäin kolmannelle Tullin työntekijälle.

Pääjohtajan on epäilty hankkineen tietoa alaisen sähköpostikirjeenvaihdosta.

Hartikaista on epäilty viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tulli teki itse rikosilmoituksen pääjohtajastaan. 

Poliisi: Syyttäjä tekee arvion 

Tapauksen poliisitutkinta jatkuu yhä Helsingin poliisilaitoksessa tutkinnanjohtaja Jukkapekka Risun johdolla. Risun mukaan poliisi saattaa Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen rikosepäilyn syyttäjän harkintaan kahden viikon sisällä.

Risun mukaan tekninen näyttö jutussa on huteraa. Tapaus on kuitenkin hänen mukaansa yhteiskunnallisesti merkittävä ja syyttäjän on arvioitava saatu näyttö.

Hartikaisen epäiltiin jo aiemmin muun muassa järjestelleen vaimolleen työpaikkaa Tullista. Hartikainen sai viime vuonna vakavan huomautuksen silloiselta sisäministeriltä Päivi Räsäseltä (kd.), mutta sai luvan palata pääjohtajaksi kesäkuun alussa. Hartikainen oli ollut virkavapaalla ja toiminut EU:n Libyan-rajaturvallisuusoperaation johtajana.

Uusi poliisitutkinta ei ole Risun mukaan liittynyt aiemmin selvitettyihin asioihin.

 

Lue myös:

    Uusimmat