Turvapaikanhakija oli tehnyt uuden hakemuksen, mutta poliisi ei keskeyttänyt käännytystä Irakiin – tuomittiin sakkoihin

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi maanantaina virkarikoksesta rikoskomisarion, joka ei keskeyttänyt turvapaikanhakijan käännyttämistä Irakiin, vaikka sille oli laillinen este.

Jutussa oli kyse tapahtumista helmikuussa 2018. Irakilainen turvapaikanhakija oli päivää ennen maasta poistamistaan tehnyt uuden turvapaikkahakemuksen.

Ulkomaalaislain ja Poliisihallituksen ohjeiden mukaan poliisimiehen olisi pitänyt toimittaa uusi hakemus Maahanmuuttoviraston (Migri) arvioitavaksi ja keskeyttää käännyttämisen toimeenpano siksi aikaa, kunnes Migri olisi tehnyt ratkaisun uudesta hakemuksesta. Sen sijaan turvapaikanhakija käännytettiin Irakiin.

Syytetty sanoi kysyneensä asiasta Helsingin poliisilta

Turvapaikanhakija oli asunut Kanta-Hämeessä, minkä takia käännyttämispäätöksen täytäntöönpano oli Hämeen poliisin tehtävänä. Uutta hakemusta tehdessään mies oli Helsingissä Metsälän säilöönottoyksikössä.

Rikoskomisario kiisti syytteen ja sanoi puhuneensa käännytyspäivän aamuna Helsingin poliisin kanssa, josta oli kerrottu, ettei uusi hakemus vaikuta palautuspäätöksen täytäntöönpanoon.

Mies katsoi, ettei toiminut asiassa edes huolimattomasti, koska luotti saamaansa vastaukseen. Hän piti asiaa myös niin vähäisenä, ettei senkään takia rikoksen tunnusmerkistö täyttyisi.

Oikeus: Poliisimies ei voinut vedota tietämättömyyteen

Oikeuden mukaan rikoskomisario syyllistyi tapauksessa tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

– (Tuomittu) ei voi virkamiehenä pätevästi vedota tietämättömyyteen tai suullisesti saamaansa väärään tietoon. Tutkinnanjohtajana hänen olisi pitänyt tietää ulkomaalaislain 116 §:n määräyksestä sekä Poliisihallituksen ohjeesta ja sen sisällöstä, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Oikeus myös katsoi, etteivät asia ja sen vaikutukset olleet kokonaisuutena arvostellen vähäiset. Oikeus viittasi turvapaikanhakijaa koskeneeseen Migrin aiempaan päätökseen, joka oikeuden mukaan osoitti, että hakijan palauttaminen kotimaahansa on voinut saattaa hänet jopa hengenvaaraan.

Poliisi tuomittiin 20 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 820 euroa.

Syytteen nostamisesta päätti apulaisoikeuskansleri

Syytteen nostamisesta rikoskomisariota vastaan päätti apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen viime vuonna. Tapaus tuli ilmi turvapaikanhakijan avustajan kantelun perusteella.

On vähintäänkin harvinaista, että Oikeuskanslerinvirasto päättää syytteen nostamisesta poliisia vastaan.

– Olen ollut tässä virassa 14 vuotta. Sinä aikana ei ole ollut vastaavan tyyppistä tapausta, jossa poliisia vastaan olisi määrätty syyte nostettavaksi, Puumalainen kertoi STT:lle viime kesänä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja