Mainos

Raahen raju tulipalo vaati kahden lapsen hengen: Hankalat ikkunat hidastivat pelastautumista

Onnettomuustutkintakeskus pitää vaikeasti avattavia ikkunoita yhtenä tekijänä siihen, että kaksi lasta sai surmansa tulipalossa Raahessa viime syyskuussa.

Rivitaloasunnossa olleet kaksi lasta menehtyivät. Perheen isä ja vanhin lapsi pelastautuivat asunnosta. Tuli oli saanut alkunsa liedelle jääneestä kahvipannusta.

Onnettomuustutkintakeskus toteaa raportissaan, että ikkunat olivat vaikeat avata.

– Kiinteillä kahvoilla varustettu avattava ikkuna olisi helpottanut ratkaisevasti lasten pelastautumista makuuhuoneesta.

Onnettomuustutkintakeskus kiinnittää raportissaan huomiota myös puutteellisiin palovaroittimiin sekä talossa olleeseen pitkään räystääseen, joka osaltaan tukki kaasujen pääsemistä pois rakennuksesta. Keittiössä olleessa palovaroittimisessa ei ollut paristoa, eikä toisen palovaroittimien toiminnasta ollut tietoa.

Lisää palovaroittimia

Onnettomuustutkintakeskus suosittaakin, että palovaroittimia asennetaan jatkossa pääsääntöisesti kaikkiin asuinhuoneisiin ja poistumisreiteille. 

Nykyinen vaatimus yhdestä palovaroittimesta jokaista alkavaa asunnon 60:tä neliömetriä kohden ohjaa viranomaisen mukaan muun muassa siihen, että palovaroittimia on usein vain yksi.

– Lisäksi uusiin ja muutoksen kohteena oleviin pien- ja rivitaloihin vaaditaan makuuhuoneisiin varatieksi kiinteillä avauskahvoilla varustettu kulkukelpoinen ikkuna, raportissa todetaan.

Isä oli palon aikaan humalassa

Isä oli tapahtumahetkellä humalassa, mikä selittää osaltaan myös tapahtumien kulkua.

– Tutkimukset osoittavat, että lapset heräävät huonosti palovaroittimiin tai palon ääniin. (Perheen isän) päihtymys ilmeisesti vaikutti myös siihen, että lieden kytkeytyminen vahingossa päälle jäi havaitsematta, toteaa onnettomuustutkintakeskus raportissaan.

Keskus huomautti myös, että asuntojen keittiöihin olisi syytä asentaa sellaiset turvalliset liedet, joissa ainakin lieden tahaton päälle kytkeytyminen on estetty.  

Onnettomuustutkintakeskus listasi yhdeksi osatekijäksi myös talon pitkän avoräystään.

– Taloon oli kattoremontin yhteydessä rakennettu pitkä avoräystäs, jonka alta liekit ja palokaasut eivät päässeet purkautumaan poispäin rakennuksesta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.