Tutkimustulos muuttaa käsityksen maapallosta: "Väkivaltaisempi törmäys kuin tiesimme"

Kalifornian yliopiston tuore tutkimus kertoo lisätietoa miljardeja vuosia sitten tapahtuneesta planeettakolarista, jonka seurauksena maalle syntyi kuu.  

Kauan, kauan sitten maapallo oli 100 miljoonan vuoden ikäinen. Planeettojen mittapuulla ei vielä edes taapero. Ja aurinkokunnassa pienokaista vaanivat monet vaarat. 

Taivaalla näkyi valtava möykky, toinen planeetta, joka syöksyi kohti maata. Raamatun lopunajan kertomukset ovat kioskikirjallisuutta verrattuna tuhoon, jonka moinen yhteenotto aiheuttaa. Jos tuolloin olisi ollut ihmisiä, heidän kohtalonsa olisi ollut kavahduttava. 

Laajasta tutkimuksesta raju tulos

Maan ja noin Marsin kokoisen Theian törmäyksestä on nyt saatu lisätietoa Kalifornian yliopiston tuoreessa tutkimuksessa, jota muun muassa Nasa on rahoittanut. Asiasta on uutisoinut Independent-lehti

Tiedemiehet tarkastelivat Apollo-lennoilta tuotuja kuukiviä. He vertailivat niiden happi-isotooppeja Havaijilta ja Arizonasta kerättyihin vulkaanisiin kiviin. Tutkijoiden yllätykseksi kuukivien happi-isotoopit olivat täysin samanlaisia kuin maassa. 


Nasan animaatiolla näytetään visualisointi siitä, minkälainen törmäys maan ja toisen planeetan välillä olisi voinut olla aiemman teorian perusteella. 

Varhaisemman teorian mukaan Theian ja maan törmäys oli enemmänkin sivuosuma. Uusi tutkimustulos piirtää hurjemman kuvan: kotoisa pallomme joutui planeettojen väliseen nokkakolariin. 

– Jotta kuulla ja maalla olisi täsmälleen sama koostumus, törmäyksen pitäisi olla paljon väkivaltaisempi kuin olemme tienneet, planeettatutkija Mikael Granvik Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta sanoo.

Hän on perehtynyt Kalifornian yliopiston tutkimukseen ja pitää sitä luotettavana, vaikka ryhmän mittaustuloksissa onkin pientä ristiriitaisuutta. 

Mitä tapahtuu, kun kaksi planeettaa törmää?

– Siinä repeytyy rikki planeettojen koko vaippa – asteroidien törmäykset ovat mitättömiä tähän verrattuna. Planeetat sulautuvat yhdeksi kappaleeksi kuten kaksi vesitippaa. Näillä energioilla ja nopeuksilla ainesosa käyttäytyy kuin neste. Mikään maailmankolkka ei olisi säilynyt koskemattomana, Granvik kuvailee. 

Olemmeko theialaisia?

Aiemmissa törmäysskenaarioissa on uumoiltu, että Theian ja maan pintakerrokset olisivat sekoittuneet. Uusi tutkimus kuitenkin väittää, että planeetat sulautuivat kauttaaltaan vaippojaan myöten. Vaipalla tarkoitetaan planeetan ytimen ja pinnan välistä kerrosta. Maan ydin ei sekoittunut. 

Voiko siis leikkisästi kysyä, asummeko maassa vai Theialla?

– Theia oli huomattavasti maata pienempi. Vaikka ainekset sekoittuivatkin, voimme vielä sanoa, että asumme maassa, Granvik naurahtaa. 

Täystuho mahdollisti elämän

Ajatuksia herättävää on myös se, että ilman galaktisen törmäyksen aiheuttamaa totaalista tuhoa ainakaan älyllistä elämää ei olisi ehkä syntynyt. Ihminen saakin kiittää taivaalla kurkistelevaa mollottajaa, joka syntyi törmäysjätteestä.

– Jos maalla ei olisi kuuta, olisi epätodennäköistä, että täällä myöskään olisi elämää. Kuu tasapainottaa maapallon akselin heiluriliikettä. Kuun ansiosta meillä on säännölliset vuodenajat ja ilmasto. 


Ilman kuuta maapallolla ei välttämättä olisi ihmisen kaltaisia monimutkaisia elämänmuotoja. 

Ilman kuuta ilmasto olisi kaoottinen ja esimerkiksi jääkausia olisi useammin. Lähellä päiväntasaajaa ei olisi aina lämmin, eikä pohjoisessa aina kylmä.

– Ihmiskunta syntyi pari miljoonaa vuotta sitten Afrikassa. Ilman kuuta ilmasto olisi muuttunut kahden miljoonan vuoden aikana niin monta kertaa radikaalisti, että ihmiskunta tuskin olisi selvinnyt, tähtitieteen dosentti sanoo.  

Theia oli törmäyksen aikaan muodostumassa ja tutkijoiden mukaan siitä olisi ilman törmäystä tullut todennäköisesti planeetta aurinkokuntaan. 

Sen nimi tulee kreikkalaisesta mytologiasta, jossa Theia oli yksi valtavan kokoisista titaaneista.

Kaksinkamppailusta maapallon kanssa titaani ei kuitenkaan selvinnyt, vaan on nyt uuden teorian mukaan osa sitä.  

Lue myös:

    Uusimmat