Tutkimuspäällikkö MTV Uutisille: Tästä syystä nykyiset koronarokotteet voivat suojata myös omikronmuunnokselta

Helsingin yliopiston virustutkimusryhmä uskoo löytäneensä syyn, miksi koronavirus tarttuu herkästi 1:55
Katso myös: Näin koronaviruksen piikkiproteiini toimii.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Merit Melinin mukaan kaksi koronarokoteannosta on suojannut myös tähänastisilta virusmuunnoksilta. Salaisuus piilee koronarokotteiden kyvystä torjua variantteja useammalla kuin yhdellä tavalla.

Koronarokotteilla on kaksi päätarkoitusta. Niillä pyritään estämään sairastumista vakavaan koronavirustautiin ja rokotteilla voidaan vähentää myös tartuntoja.

– Rokotteella aikaansaatu immuniteetti voi estämään viruksen tarttumisen, kun neutraloivat vasta-aineet estävät piikkiproteiinin kiinnittymisen. 

Virusmuunnosten mutaatiot aiheuttavat kuitenkin sen, että virusten piikkiproteiinin rakenteeseen muodostuu eroja.

Rokote voi tunnistaa muuntumattomia kohtia viruksesta

Melin mukaan eroja rokotteiden tehoon syntyy siitä, miten rokotteen vasta-aineet tunnistavat muuntuneita variantteja.

Kaikki muutokset eivät kuitenkaan estä rokotteiden toimintaa.

– Tartunta voi estyä, sillä neutraloivia vasta-aineita muodostuu eri kohtiin piikkiproteiinia. Vaikka rokotteen muodostama vasta-aine ei tunnista esimerkiksi juuri omikronin rakennetta, niin se voi tunnistaa muita kohtia piikkiproteiinista ja näin estää tartunnan.

Rokote tuo erilaisia keinoja tunnistaa omikron

Rokoteimmunologiaan ja vasta-aineisiin erikoistuneen Melinin mukaan rokotteen avulla elimistöllä on toinenkin keino torjua variantteja.

– Tämän lisäksi soluvälitteitteinen immuniteetti tunnistaa muitakin erilaisia kohtia piikkiproteiinista. Eri varianttien mutaatiot eivät välttämättä vaikuta kuitenkaan lainkaan elimistön muodostamaan T-soluvasteeseen.

Näiden erilaisten toisiaan täydentävien immuunivasteiden ansiosta rokotesuoja on pysynyt hyvänä erilaisia variantteja vastaan.

– Tähän asti tunnettuja variantteja vastaan suoja vakavaa tautia vastaan on säilynyt hyvin, vaikka tartuntoja vastaan se olisi ollut heikompi, lisää Melin.

Kolme uutta epäilyä omikronista

THL kertoi maanantaina tutkivansa kahta koronatapausta, joita epäiltiin omikronmuunnokseksi.

Toinen tutkituista näytteistä osoittautui koronan deltamuunnokseksi. Toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli alhainen.

Lisäksi Suomessa on havaittu kolme uutta omikronepäilyä, jotka myös sekvensoidaan variantin selvittämiseksi. Tulokset varmistuvat lähipäivinä.

Omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronamuunnoksia eli ottamalla koronarokotteen sekä huolehtimalla käsi- ja maskihygieniasta ja turvaväleistä, THL muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat