Tutkijoilta mullistava löytö: Vasta-aine, joka voi nujertaa kaikki koronaviruksen muunnokset

Koronarokotteella voi olla yhteys vyöruusuun – Kari kertoo tarinansa 7:24
Katso myös: Koronarokotteella voi olla yhteys vyöruusuun – Kari kertoo tarinansa

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet uuden vasta-aineen, joka voi nujertaa kaikki koronaviruksen muunnokset. Jos löydös päätyy rokotteeksi, se olisi tutkijoiden mukaan oikea rokotteiden Graalin malja.

Koronavirus on kiertänyt maailmaa nyt noin kaksi ja puoli vuotta. Virus on tarttunut yli 610 miljoonaan ihmiseen, ja siihen on kuollut noin kuusi ja puoli miljoonaa ihmistä. Tautiin kuolee yhä päivittäin satoja ihmisiä.

Koronarokotteet ovat estäneet vakavia tautimuotoja ja kuolemia tehokkaasti, mutta rokoteannoksia on tarvittu useita, jotta vastustuskyky on säilynyt hyvänä eri muunnoksia vastaan. Suomessa on käynnissä neljäs rokotuskierros.

Uusi löytä oli yhteistyön tulos

Nyt tutkijat ovat löytäneet vasta-aineen, joka neutraloi kaikki tunnetut covid-19-variantit.

SP1-77-nimisen vasta-aineen löysivät yhteistyössä yhdysvaltalaisten Bostonin lastensairaalan, Harvard Medical Schoolin ja Duke Universityn tutkijat.

Lupaaviksi luonnehditut tutkimustulokset julkaistiin hiljattain Science Immunology -julkaisussa. Asiasta ovat uutisoineet myös muun muassa nettisivustot yahoo.com ja msn.com

Mikä on SP1-77? 

Tutkijat löysivät SP1-77:n kehittäessään hiirikokeissa laajasti neutraloivia vasta-aineita HIV-virukselle, joka myös mutatoituu. Testeissä huomattiin, että yksi vasta-aineista pystyi neutraloimaan niin covid-19:n alfa-, beta-, gamma-, delta- kuin myös omikronkannat.

Kyseinen vasta-aine toimii tutkijoiden mukaan hieman eri tavalla kuin monet muut vasta-aineet, joita on kehitetty rokotteisiin.

– SP1-77 sitoo piikkiproteiinin kohtaan, jota mikään variantti ei ole toistaiseksi muuntanut, ja neutraloi variantit uudella mekanismilla, tutkimuksen toinen kirjoittaja, tohtori Tomas Kirchhausen sanoo lausunnossaan yahoo.comin mukaan. 

– Nämä ominaisuudet voivat edistää sen laajaa ja tehokasta toimintaa.

Rokotteiden "Graalin malja"

Sitä, mitä löytö merkitsee koronarokotteiden ja -hoitojen kannalta, ei vielä tiedetä. Tutkijat tähdentävät sitä, että tutkimusta on tehty vasta hiirillä, ei ihmisillä.

– Tämä on hyvin varhainen todiste siitä, että laajasti neutraloivia vasta-aineita voidaan tuottaa hiirimallilla, tartuntatautiasiantuntija, lääketieteen tohtori Amesh A. Adalja arvioi.

– Jos testi pystytään toistamaan ja laajentamaan, se voi muodostaa perustan uusille monoklonaalisille vasta-ainetuotteille ja rokotteelle.

Asiantuntijoiden mukaan kaikkiin koronamuunnoksiin tehoava rokote olisi erittäin tervetullut.

– Haluaisimme rokotteen, joka on aktiivinen kaikkia kiertäviä muunnelmia vastaan, mukaan lukien vielä tulevat, lääketieteen tohtori ja tartuntatautiosaston johtaja Thomas Russo Buffalon yliopistosta toteaa. 

– Se olisi rokotteiden ”Graalin malja”.

Jos tutkijoiden uusi löydös etenee rokotteeksi, tehosterokotteen ottaminen vain kerran vuodessa tai jopa tätä harvemmin saattaisi riittää.

Tutkijat ovat hakeneet patenttia sekä SP1-77-vasta-aineelle että sen tuottamiseen käytetylle hiirimallille.

Lue myös:

    Uusimmat