Koronarokote suojaa useimmilta virusmuunnoksilta – suojasta delta-varianttia vastaan ei ole varmuutta

Pietarissa käyneiden EM-kisaturistien koronatartuntojen määrä kasvaa nopeasti – Pelkästään Helsingissä tartuntoja on todettu ainakin 167 1:54
Katso video: Deltavarianttia on levinnyt Suomen Pietarin jalkapallon EM-kisoista – tartuntoja on todettu Helsingissä jo satoja

Biontech-Pfizerin koronarokote tehoaa hyvin myös virusmuunnoksiin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tiedotteessaan.

Turun yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks), Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) sekä THL:n kanssa koronavirusrokotteiden tehoa 180 terveydenhuollon työntekijältä.

Kukin työntekijöistä oli saanut kaksi annosta Pfizerin ja Biontechin mRNA-rokotetta.

Täyden rokotesarjan saaneilla todettiin erittäin hyvä vasta-ainetaso koronavirusta ja sen alfamuunnosta eli Britannian muunnosta vastaan.

Koronaviruksen beetamuunnosta eli Etelä-Afrikan muunnosta vastaan suoja oli joissain määrin heikentynyt, mutta edelleen suhteellisen hyvä.

Tutkimuksessa ilmeni, että rokotteet antoivat paremman suojan kuin lieväoireisena sairastettu koronavirustauti.

Tutkimusta jatketaan, ja se keskittyy seuraavaksi rokotteiden antaman suojan pitkäaikaisseurantaan sekä rokotteiden tehoon muita koronavirusmuunnoksia, esimerkiksi deltamuunnosta eli Intian muunnosta, vastaan.

Tutkimuksessa selvitetään jatkossa myös muiden käytössä olevien koronavirusrokotteiden tehoa.

Lue myös:

    Uusimmat