Tutkimus: Yli puolet suomalaisista tekee nyt tätä

Tuoreen tutkimuksen mukaan vuodenvaihde kannusti suomalaisten enemmistön huolestumaan painostaan.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista pyrkii parhaillaan joko pudottamaan tai tarkkailemaan painoaan. Ravitsemusterapeutti Hanna Partaselle luvut eivät tule yllätyksenä.

– Tässä on varmaankin pientä uudenvuodenlupauslisää mukana, mutta uskon, että yhä useampi ihminen kiinnittää nykyään huomiota painoonsa. Painonpudotus ei ole enää niin kausittaista kuin aikaisemmin, Partanen kertoo.

Miehillä yleisin tapa pudottaa painoa on liikunnan lisääminen, kun taas naiset ryhtyvät kohentamaan ruokavaliotaan muun muassa vähentämällä palaveripullia, pienentämällä annoskokoja ja lisäämällä ruokavalioon kasviksia.

– Painonpudotuksessa ruokavaliolla on suurempi merkitys kuin liikunnalla, sillä etenkin vanhemmiten liikkumalla ei välttämättä saada enää näkyviä tuloksia. Ihmiskeho on siitä jännä, että toiselle sopiva menetelmä ei välttämättä toimi toisella lainkaan. Itselle sopivaa painonpudotustapaa ei kuitenkaan voi tietää ennen kuin kokeilee.

Ei liian pitkiä ateriavälejä

Kyselytutkimuksen mukaan viidennes suomalaisista käyttää painonhallinnan tukena ateriankorvikkeita, joilla haetaan yleensä rivakampaa aloitusta laihduttamiseen. Hanna Partasen mielestä ateriankorvikkeet ovat oiva apu myös silloin, kun ateriavälit uhkaavat venyä liian pitkiksi.

– Kun töissä on kiireinen päivä eikä ehdi lounaalle, tai matka töistä kotiin kestää kauan, on ihan hyvä, jos laukussa kulkee mukana esimerkiksi ateriankorvikepatukka. Välipalan jälkeen ei ole enää niin hallitsematon nälkä, että syöksyy suoraan jääkaapille syömään makkaraa.

Partanen muistuttaa, että ateriankorvikkeet eivät ole mikään autuaaksi tekevä asia, joka automaattisesti pudottaisi painoa. Esimerkiksi ateriankorvikepatukoissa on saman verran kaloreita kuin suklaapatukassa, mutta myös tarpeellisia vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiineja. Niillä voi korvata päivittäin pari ateriaa, mutta lisäksi pitää syödä oikeaa ruokaa.

Kuuri opettaa säännölliset ruoka-ajat

Ateriankorvikkeita ei pidä sotkea erittäin vähäenergisiin tuotteisiin eli vlcd-tuotteisiin. Myös niillä korvataan aterioita, mutta tarkoituksena on muodostaa tuotteiden avulla koko ruokavalio.

– Vlcd-tuotteet on suunniteltu tehokkaampaan laihtumiseen. Vähäenergisellä kuurilla isolta mieheltä saattaa lähteä painosta kolmen viikon aikana jopa 10 kiloa, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo.

Vlcd-tuotteet opettavat säännöllisiin ruokailuaikoihin, joten niistä on apua myös kuurin jälkeen saavutetun painon ylläpitämisessä. Useiden tutkimusten mukaan enemmistö ihmisistä lihoo uudelleen laihdutuskuurin jälkeen ja pahimmillaan paino tulee takaisin korkojen kanssa.

– Saavutetun painon ylläpitäminen on monesti se vaikein paikka. Oikotietä onneen ei ole, vaan perusasiat auttavat: ruokailun säännöllisyys, järkevät annoskoot ja riittävä määrä kasviksia. Myös liikunnasta on apua painon ylläpitämisessä, vaikka se ei olekaan hirveän tehokas painonpudotuskeino.

Tutkimus tehtiin web-kyselynä tammikuun ensimmäisellä viikolla. Kyselyyn vastasi yhteensä 1006 18–74-vuotiasta suomalaista.Tutkimuksen teetti Axellus ja toteutti YouGov Finland.

Lähde: Deski.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja