Tutkimus: Varhain alkava dementia on luultua yleisempää

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Miten muistisairaus oireilee? Videolla kerrotaan, millaisista oireista olisi syytä kertoa lääkärille.

Varhain eli alle 65-vuotiaana alkava dementia on tuoreen tutkimuksen mukaan yleisempää kuin on arvioitu. Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Tulokset perustuvat 95 tutkimuksen ja lähes 2,8 miljoonan potilaan tietoihin ympäri maailmaa, ja niiden perusteella sadastatuhannesta 30–65-vuotiaasta keskimäärin 120 sairastuu dementiaan. Tapaukset painottuvat 60–65-vuotiaisiin, mutta myös nuoremmat sairastuvat.

Arvio on suurempi kuin aikaisempien tutkimusten. Maailman väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaa, että noin 4 miljoonaa alle 65-vuotiasta sairastaa dementiaa.

Varhaisia dementioita on etenkin keski- ja pienituloisissa maissa. Alzheimerin tauti on yleisin dementia tässäkin ikäryhmässä.

Noin 100 000 suomalaista potee lievää dementiaa ja melkein yhtä monella on pitemmälle edennyt dementia. Sairastumisriski suurenee iän myötä, mutta noin 7 000 työikäistä suomalaista sairastaa muistisairauksia.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat