Tutkimus vahvistaa: Näin kannattaa syödä alkuraskauden aikana

Nainen oli tietämättään 29. Viikolla raskaana – synnytys käynnistyi kesken lennon Havaijille 0:45
Tietämättään raskaana olleen naisen synnytys käynnistyi kesken lennon!

Terveellinen ruokavalio alkuraskaudessa voi pienentää ylipainoisten ja lihavien äitien riskiä sairastua raskausdiabetekseen. Matala-asteista tulehdusta edistävä ja huonoja rasvoja sisältävä ruoka puolestaan suurentaa sairastumisriskiä.

Tiedot käyvät ilmi suomalaistutkimuksesta, jossa 350 raskaana olevaa ylipainoista tai lihavaa naista piti kirjaa syömisistään kolmen päivän ajan alkuraskaudessa.

Kun tiedot sairastumisista yhdistettiin ruokavaliotietoihin, terveellisesti syövien naisten riski sairastua raskausdiabetekseen oli noin 70 prosenttia pienempi kuin epäterveellisempää ruokavaliota noudattavien. Terveellinen ruokavalio sisälsi esimerkiksi kasviksia, ruisleipää, marjoja ja hedelmiä.

Raskausdiabeteksen riski oli suurentunut naisilla, joiden ruoassa oli paljon tyydyttyneitä rasvoja, transrasvahappoja ja muita matala-asteista tulehdusta edistäviä ruoka-aineita. Sairastuminen oli sitä todennäköisempää mitä enemmän niitä söi.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä ruokavalion ja raskausdiabeteksen yhteyksistä ja osoittavat terveellisen ruokavalion pienentävän sairastumisen todennäköisyyttä myös ylipainoisilla ja lihavilla naisilla, jotka ovat jo valmiiksi suurentuneessa raskausdiabeteksen vaarassa.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes suurentaa muun muassa sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä sekä äidin todennäköisyyttä sairastua varsinaiseen diabetekseen.

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat