Mainos

Tutkimus: "Tylsä" tupakka-aski vähentää tupakoinnin hohtoa

Tutkijoiden mukaan mainoksettomat ja tekstittömät tupakka-askit vähentävät tupakoinnin viehätystä. Havainto tukee tupakoinninvastaisten kampanjoiden väitteitä.

Euroopassa parhaillaan harkitaan, pitäisikö maanosassa seurata Australian esimerkkiä ja ryhtyä myymään tupakkaa mainoksettomissa ja pelkistetyissä askeissa.

Australiasta tuli viime vuonna ensimmäinen maa, joka myy tupakkaa pelkistetyissä paketeissa. Australiassa kaikki tupakat myydään samanlaisissa, oliivinvihreissä pakkauksissa, jotka merkitään samanlaisilla kirjasimilla ja varoituksilla.

Havainto tupakoinnin viehätyksen vähenemiseen "tylsien" tupakka-askien kohdalla perustuu Australiassa toteutettuun tutkimukseen. Tutkijat olivat haastatelleet askien siirtymävaiheessa kaikkiaan 536 tupakoitsijaa, jolloin myynnissä oli sekä pelkistettyjä että tupakkamerkkien mainoksilla varustettuja askeja.

Haastatelluista kolme neljäsosaa oli polttanut tupakoita pelkistetyistä askeista ja loput merkkien mainoksilla varustetuista askeista.

Pelkistetyistä askeista tupakkaa polttavat olivat 66 prosenttia todennäköisemmin sitä mieltä, että heidän tupakkansa oli huonompaa laatua. Lisäksi he sanoivat 70 prosenttia todennäköisemmin, että he olivat aiempaa tyytymättömämpiä tupakkaansa.

Pelkistetyistä askeista tupakoivat kertoivat myös 81 prosenttia todennäköisemmin harkitsevansa tupakoinnin lopettamista.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalin BMJ Open -nettilehdessä. Tutkimuksessa ei seurattu tupakoitsijoita askien siirtymävaiheen jälkeen.

Tutkijoiden mukaan tutkimus antaa kuitenkin viitettä siitä, että tylsät tupakka-askit himmentävät tupakkamerkkien hohtoa.

(MTV3 – AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.