Mainos

Vieläkö haluat tupakoida? Näin järkyttäviä kuvia lakimuutos tuo tupakka-askeihin Suomessa

Uusi tupakkalaki on jo tuonut kauppoihin varoituskuvin-ja tekstein varustetut tupakka-askit. Tupakkatuotteisiin sijoitetut kuvat tupakoinnin terveyshaitoista tulevat pakollisiksi ensi vuoden toukokuussa.

Varoituskuvien avulla halutaan kertoa ja varoittaa tupakan todellisista vaikutuksista ihmisen terveyteen. Kuvat huomataan paremmin, ja ne vaikuttavat ihmisiin voimakkaammin kuin tekstivaroitukset, joita nykyisissä askeissa on.

– EU-komissio on valinnut askeihin kaikkiaan 42 kuvaa, jotka on jaettu kolmeen ryhmään. Vuosittain käytössä on 14 kuvaa ja varoitustekstiä. Kaikissa EU-maissa on sama käytäntö.

– Kuvissa on sairausperusteisia kuvia esimerkiksi suun muutoksista ja keuhkosyövistä. Niissä kerrotaan tupakan haittavaikutuksista impotenssista, vaikeuksista saada lapsia ja siitä, kuinka myös tupakoitsijan lapset alkavat polttaa muita herkemmin, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali-ja terveysministeriöstä.

Tupakkalakia muutettu kymmeniä kertoja

Vanhat askit, joissa on pelkät tekstivaroitukset, saavat kuitenkin olla myynnissä 20.5.2017 saakka. Edellinen tupakkalaki oli vuodelta 1976. Lakia oli muutettu kymmeniä kertoja, minkä vuoksi se oli hajanainen. 

– Suomessa on jo myynnissä askeja, joissa on uudet varoituskuvat- ja tekstit. Niitä on voinut myydä toukokuusta asti. Kuvissa kerrotaan monipuolisesti tupakanhaitoista tupakoitsijoille ja heidän läheisilleen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.