Suomesta yritetään tehdä savuton maa vuoteen 2030 mennessä – savukerasian ulkonäköä halutaan vielä muuttaa: "Vaikutusta nuorten tupakointiin"

Tupakka-askeista pyritään tekemään entistä epähoukuttavampia 1:55

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä miettii keinoja tehdä Suomesta savuton ja nikotiiniton maa vuoteen 2030 mennessä. Tupakka-askien ulkonäön muuttaminen on yksi keino.

Jo nykyisellään savukerasioissa lukee varoitustekstejä isoin kirjaimin ja sanomaa tehostaa kuva, joka ei jätä mitään arvailujen varaan: tupakka pilaa monta hyvää asiaa.

Työryhmän ehdotus on muuttaa savukerasian ulkonäköä entisestään. Nyt kaikki viitteet logoon ja brändiin halutaan häivyttää. Työryhmän ehdotuksen mukaan kaikkien merkkien savukerasiat olisivat samannäköisiä ja savukemerkki kirjoitettaisiin kaikissa tapauksissa samanlaisin kirjaimin.

Askin ulkonäöllä on tutkimusten mukaan merkitystä.

– Askihan voidaan nähdä tupakkayhtiöiden markkinointivälineenä ja sillä on todettu olevan vaikutustan nuorten tupakoinnin aloittamiseen, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä.

– Tutkimuksessa on vertailtu rumempia askeja ja hienompia askeja, ja on havaittu, että askin ulkonäkö vaikuttaa myös lopettamiseen, kertoo Ruokolainen edelleen.

Tupakointi vähenee

Suomalaisten tupakointi on vähentynyt koko 2000-luvun. Iän ja sukupuolen mukaan jaetuissa ryhmissä tupakointikehitys ei ole täysin yhteneväinen.

Suurimman poikkeuksen tekee 65-84-vuotiaiden ryhmä. Heidän keskuudessaan tupakointi on jopa lisääntynyt aivan viime vuosina. Tässä ryhmässä naiset tupakoivat nyt enemmän kuin vuonna 1997. Sen sijaan ikäryhmän miehet tupakoivat nyt enemmän kuin vuonna 2013, mutta vähemmän kuin vuonna 1997.

– Ryhmään kuuluu ne ihmisiä, jotka tupakoineet pitkään, eikä lopettaminen ole helppoa, selittää Ruokolainen.

Nuorisoon käytetyt keinot ovat tehonneet, sen todistaa paitsi tutkimukset myös arkihavainnot.

– Nuoret ostaa vähemmän tupakkaa kuin ennen, nykyään tupakanostajat ovat vanhempaa väkeä, kertoo kauppias Jani Hietanen Länsi-Pasilan R-kioskilta.

Lue myös:

    Uusimmat