Jos haluaa lopettaa tupakoinnin, tässä on ylivertainen motivaattori

10:00

Tupakoinnin lopettaminen olisi osalle helpompaa, jos heille tarjottaisiin lopettamisesta rahapalkintoja. Pelkät ilmaiset nikotiinikorvaushoidot tai sähkötupakka eivät sen sijaan auta kuin harvoja, selviää New England Journal of Medicinessä julkaistusta tutkimuksesta.

Katso yllä olevalta videolta, miten Pasi onnistui lopettamaan tupakoinnin kertalaakista.

Tutkimus toteutettiin 54 yrityksessä, ja siihen osallistui 6 000 tupakoitsiijaa. Osana tutkimusta kaikille tupakoiville työntekijöille tarjottiin valistusta ja tekstiviestipohjaista tukea tupakoinnin lopettamisessa.

Tuen lisäksi osa tupakoitsijoista sai ilmaiseksi nikotiinikorvaustuotteita tai tupakkavieroituksessa auttavia lääkkeitä ja tarvittaessa sähkötupakkaa. Osa sai ilmaiseksi pelkkää sähkötupakkaa.

Kahdessa ryhmässä osallistujat saivat vieroitusapujen lisäksi 600 dollaria palkintoina, jos he onnistuivat pysymään savuttomina puolen vuoden ajan tutkimuksen päätyttyä.

Puolen vuoden kuluttua hyvin harva tupakoitsija oli onnistunut lopettamaan tupakoinnin, mutta ryhmien välillä oli eroja. Pelkkää valistusta ja tukea saaneista ainoastaan 0,1 prosenttia oli pysynyt savuttomina. Nikotiinikorvaustuotteita, lääkkeitä ja sähkötupakkaa ilmaiseksi saaneista 0,5 prosenttia lopetti tupakoinnin. Pelkän sähkötupakan avulla yrittäneistäkin vain yksi prosentti oli savuttomia puolen vuoden kuluttua.

Sen sijaan rahapalkintoryhmäläisistä kaksi–kolme prosenttia oli savuttomia seurannan päättyessä – ei kovin hyvin, mutta selvästi paremmin kuin muissa ryhmissä. Rahamotivaattorin on huomattu auttavan savuttomaksi pyrkiviä aiemminkin.

Kuva muuttui kuitenkin jonkin verran, kun analyysi rajattiin niihin osallistujiin, jotka myös käyttivät heille tarjottuja tuotteita ja palveluita. Näistä hyvin motivoituneista osallistujista noin 13 prosenttia onnistui lopettamaan. Luku on samaa tasoa kuin aiemmissa tutkimuksissa.

Tulokset osoittavat rahapalkintojen voivan kannustaa osaa tupakoitsijoita tupakoinnin lopettamisessa, mutta ne kuvaavat myös hyvin sitä, miten vaikeaa tupakoinnin lopettaminen on. Tupakoinnin lopettaminen vaatii usein ainakin kolme–neljä yritystä.

Suomalaisista aikuisista miehistä 13 prosenttia ja naisista 10 prosenttia tupakoi päivittäin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja