Tutkimus: Tupakoitko? Se saattaa olla mummisi syytä...

Tupakoinnin aloittamista ja nikotiiniriippuvuutta on tutkittu monesta näkökulmasta. Uusimmat tutkimustulokset löytyvät perimästä: geenit saattavat vaikuttaa tupakointiin jopa parin sukupolven takaa.

Perimällä on valtava vaikutus siihen, millaisia ihmisiä meistä tulee. Suomen Akatemian rahoittamien tuoreiden tutkimusten mukaan geeneillä on näppinsä pelissä myös tupakointiin liittyvissä kysymyksissä.

– Geenit vaikuttavat muun muassa siihen, kuinka paljon poltetaan, kuka pystyy sietämään paljon tupakkaa ja kuka polttaa vain vähän. Tupakoinnin määrä puolestaan vaikuttaa siihen, miten helppoa tai vaikeaa lopettaminen on, kertoo akatemiaprofessori Jaakko Kaprio.

Tutkimuksissa ei ole löytynyt yksittäistä ”tupakointigeeniä”, vaan useita eri geenejä, jotka vaikuttavat muun muassa nikotiinin poistumiseen elimistöstä. Toisaalta nikotiini vaikuttaa aivoissa mielihyväkeskuksiin, joiden geneettisellä vaihtelulla on merkitystä siinä, kuka tulee riippuvaiseksi ja kuka ei.

Tutkimustuloksilla on tulevaisuudessa käyttöä ainakin tupakoinnin lopetushoitojen räätälöimisessä perimän mukaan.

– Sen perusteella, mitä nyt tiedetään, päästään tälläkin alueella täsmälääketieteeseen. Tutkimustietoa voidaan käyttää myös silloin, kun yritetään ehkäistä lopettamisen jälkeistä retkahtamista tupakoimaan uudelleen.

Terveyshaittoja sukupolvien takaa

Suurin osa tupakoivista naisista tumppaa viimeisen kerran viimeistään silloin, kun saavat tietää olevansa raskaana. Savuttomuus edistää raskauden turvallista etenemistä ja antaa paremmat mahdollisuudet lapselle syntyä terveenä.

– Jos tupakoinnin lopettaminen ei onnistu, lapsella on suurempi riski sairastua somaattisiin tauteihin, kuten esimerkiksi astmaan ja muihin hengitysvaikeuksiin. Myös adhd:n kaltaiset mielenterveysongelmat ovat yleisempiä, jos nainen on polttanut läpi raskauden, Kaprio varoittaa.

Ongelmia ei ole kuitenkaan vielä kokonaan väistetty. Uusimman näytön perusteella äidin tupakointi voi olla riskitekijä lapsen terveydelle sittenkin, vaikka tupakointi olisikin loppunut kauan ennen raskautta.

– Merkitystä ei ole ainoastaan oman äidin tupakointitaustalla, vaan vaikutukset kulkevat ainakin parin sukupolven yli, akatemiaprofessori Jaakko Kaprio sanoo.

Terveysvaikutusten lisäksi vanhempien tai isovanhempien sauhuttelu myös lisää todennäköisyyttä, että lapsi alkaa itsekin polttaa jatkossa – joskin perimää suuremmassa roolissa tässä ovat kaverit ja vanhempien esimerkki.

– Lapsi saa vanhemmiltaan sekä mallin että geenit. Vanhempien tupakointi vaikuttaa eri geenien luentaan, eli tupakoivilla ja tupakoimattomilla äideillä on eroja geenien toiminnassa.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat