Nainen, ethän halua lyhentää elämääsi 10 vuotta? Tupakoinnin aiheuttamat oireet voivat olla salakavalat

Portaissa hengästyttää ja hemoglobiini huitelee taivaissa – viimeistään näitä varoitusmerkkejä tupakoitsijan kannattaa kuunnella. 

Sitkeä mielikuva on, että tupakointi lisää naisilla vain keuhkosyövän riskiä.

– Todellisuudessa suurempi osa tupakoitsijoista sairastuu sydänsairauksiin ja keuhkoahtaumatautiin. Tupakointi lisää erityisesti naisten riskiä sairastua sepelvaltimotautiin, koska naisten valtimot ovat miehiä ahtaammat ja tukkeutuvat herkemmin, Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola sanoo.

Aihe on Vierolan sydäntä lähellä, sillä hän on tutkinut suomalaisten naisten tupakointia pitkään. Vierola painottaa gynekologien kokonaisvaltaista näkökulmaa naisten terveyteen, koska gynekologi saattaa olla ainoa lääkäri, jota terve nainen tapaa säännöllisesti.

– Gynekologisen perustutkimuksen lisäksi tutkin potilaan rinnat, mittaan verenpaineen, kartoitan sydänsairauksien sukurasituksen, tunnustelen pulssin ja kysyn tupakoinnista, Vierola sanoo.

Oireileva potilas ohjataan aina sydämen rasitus-EKG-tutkimukseen.

Nainen, tiesitkö tämän tupakasta?

  • Tupakka heikentää yhdistelmäehkäisypillerien tehoa sekä lisää vuotohäiriöitä ja kuukautiskipuja.
  • Raskauden aikainen tupakointi saattaa heikentää lapsen hedelmällisyyttä tuhoamalla tyttösikiön munasoluja ja aiheuttamalla muutoksia poikien kiveksiin. Vaikutukset voivat ulottua jopa kolmanteen polveen, sillä isoäidin tupakointi saattaa vaikuttaa lapsenlapsen astman puhkeamiseen.
  • Tupakointi kaksinkertaistaa naisen riskin sairastua rintasyöpään ja lisää kohdunkaulasyövänriskiä merkittävästi. Tupakointi lisää 11 syövän riskiä.
  • Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia munasarjoihin kertyvien raskasmetallien takia. Estrogeenihormonin lasku puolestaan altistaa sepelvaltimotaudille.

Kymmenen vuotta savuna ilmaan

Sydänsairauksiin kuolee vuosittain 11 000 naista Suomessa. Naisilla sydänsairauksien tunnistamista vaikeuttaa oireiden epämääräisyys miehiin verrattuna: puristavan rintakivun sijaan sydän saattaa oireilla esimerkiksi yleisenä väsymyksenä tai pahoinvointina.

Riskitekijöistä suurin on kuitenkin sukupuolesta riippumaton: tupakointi vanhentaa sydäntä jopa kymmenellä vuodella ja lyhentää elinikää saman verran.

– Tupakoitsija ikään kuin oleskelee jatkuvasti korkeammassa ilmanalassa, jossa hapenottokyky on huonontunut veren häkäpitoisuuden takia. Sydän joutuu ponnistelemaan kovemmin, mikä näkyy jaksamattomuutena, Vierola kertoo.

Tupakointi ei ole enää trendi

Tupakoinnin trendi on ollut jo pitkään laskussa, ja enää 15 prosenttia naisista tupakoi päivittäin.

Yhdessä ryhmässä luvut ovat kuitenkin vielä hätkähdyttäviä: nuorista, ei-akateemisista odottavista äideistä 48 prosenttia polttaa raskauden alussa.

– Tupakointi kannattaa lopettaa aina raskautta suunniteltaessa, koska silloin voidaan käyttää kaikkia korvaushoitoja. Toisin kuin yleisesti luullaan, nikotiinikorvaushoitoa voidaan kuitenkin käyttää lyhytaikaisesti raskauden alkuvaiheessa, Vierola huomauttaa.

Jälkikasvu voi herättää lopettamaan

Tupakoinnin haitallisuus on yleisessä tiedossa, mutta riskien vakavuutta ei välttämättä ymmärretä tai ajatellaan, etteivät ne koske minua, koska olen nuori tai poltan vain kolmesta viiteen savuketta päivässä.

Mikä Vierolan kokemuksen mukaan havahduttaa naiset pohtimaan tupakoinnin seurauksia ja lopettamista?

– Syyt ovat hyvin yksilöllisiä. Usein omat lapset tai lapsenlapset toimivat hyvänä pontimena. Lisäksi tupakan terveyteen, ulkonäköön ja ympäristöön liittyvät haittavaikutukset ovat naisilla tärkeitä vaikuttimia.

Esimerkiksi liian moni verenpainetautia sairastava nainen ei tiedä, että tupakointi nostaa aivohalvauksen riskin 40 prosenttia suuremmaksi kuin tupakoimattomalla. Aivohalvaus voi romahduttaa elämänlaadun sekunneissa.

– On lääkärin ammattitaitoa räätälöidä viesti niin, että se menee perille ja tarjota oikeat työkalut lopettamisen tueksi. Lääkäriltä kannattaa rohkeasti myös pyytää tukea. Tärkeintä on säilyttää positiivinen asenne, sillä itseään syyttämällä ei pääse eteenpäin, Vierola tiivistää.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat