Tutkimus: Tämän verran keskivertosuomalaisella on nyt asuntolainaa

Suomalaisten ottamien asuntolainojen keskikoon kasvu on Finanssialan Keskusliiton ”Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat” –tutkimuksen mukaan tasaantunut. Lainanottajat ovat varautuneet hyvin korkojen nousuun ja valtaosa heistä maksaa lainaansa alkuperäisen maksusuunnitelman mukaan. Tällä hetkellä asuntolainan keskimääräinen määrä on 89 000 euroa.

Kotitalouksien taloudellinen tilanne näyttää tutkimuksen tulosten mukaan hyvältä, vaikka työttömyydestä ja lomautuksista johtuva tulojen lasku alkaa näkyä epävarmuuden lisääntymisenä.

– Tilanne on hieman heikentynyt viime keväästä. Niiden kotitalouksien määrä on kasvanut, joilla tulot ovat menoja pienemmät, sanoo Finanssialan Keskusliiton rahoitusasiantuntija Ulla Halonen.

Suurin osa tukalassa tilanteessa olevista selviää Ulla Halosen mukaan säästöillään. Noin kaksi prosenttia joutuu ottamaan lainaa menojensa kattamiseen. Heitä on eniten 18–24-vuotiaiden joukossa.

Lainanottajilla säästöjä ja sijoituksia

Suomalaisista joka kolmannella on asuntolainaa. Tavallisimmin sitä on otettu oman vakituisen asunnon ostoon. Entistä useampi on ottanut sitä myös asunnon peruskorjaukseen.

Asuntolainojen keskikoon kasvu on tasaantunut ja myös suurten yli 150 000 euron lainojen kasvuvauhti on hieman hidastunut. Viimeisen kahden vuoden aikana otetut asuntolainat ovat olleet keskimäärin 120 500 euroa.

Keskimääräisen asuntolainan koko on tällä hetkellä 89 500. Varsin monella lainanottajalla on samanaikaisesti säästöjä tai sijoituksia. Suurimmat asuntolainat ovat talouksilla, joilla tulotaso on hyvä. Heillä on tulojensa puolesta parhaat edellytykset selviytyä lainan takaisinmaksusta.

Vaikka korkotaso on pysynyt jo pitkään alhaalla, on 72 prosenttia lainanottajista varautunut korkojen nousuun. Aiempaa useammin näin ovat tehneet erityisesti ne, joilla on suuria asuntolainoja. Runsaalla 60 prosentilla asuntoluottoa ottaneista on tasaerälaina, joten heillä mahdollinen korkotason nousu ei vaikuta kuukausittaiseen lainanhoitomaksuun. Lainakustannusten nousuun varaudutaan korkokattosopimuksilla, joka on 24 prosentilla lainaa ottaneista. Joka neljännellä on lainaturvavakuutus.

Lainanottajista 71 prosenttia on maksanut lainansa alkuperäisen maksusuunnitelman mukaan. Lainanottajista 17 prosenttia on käyttänyt lyhennysvapaita jaksoja viimeisen vuoden aikana. Osuus oli vuosi sitten 15 prosenttia. Lyhennysvapaita jaksoja hyödynnetään yhtä lailla sekä pieni- että suurituloisten keskuudessa.

– Osa lainanottajista haluaa väljyyttä lainansa maksuohjelmaan pyytämällä pankista lyhennysvapaita jaksoja. Näin saadaan joustoa omaan talouteen, Ulla Halonen arvioi.

Asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika on pysynyt alle 18 vuodessa. Tyypillisimmät laina-ajat ovat lyhentyneet viime kevään 25 vuodesta 20 vuoteen.

Tutkimusta varten haastateltiin 2 400 15-74 -vuotiasta henkilöä helmikuussa 2013.

Päivitys 25.4. kello 11:10 – jutun otsikkoa muokattu vastaamaan paremmin jutun sisältöä.

Lähde: Finanssialan keskusliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja