Tutkimus: Sydänpysähdys voi olla kohtalokkaampi yläkerroksissa asuville

Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että mitä ylemmässä kerroksessa ihminen asui, sitä epätodennäköisemmin hän selvisi sydänpysähdyksestä hengissä.

Canadian Medical Association Journal -julkaisussa tammikuussa ilmestynyt tutkimus tehtiin analysoimalla tietoja yli 7 800:sta sydänpysähdyksestä, jotka tapahtuivat kanadalaisissa yksityisasunnoissa ja johtivat ensihoitohenkilökunnan saapumiseen vuosina 2007–2012.

Kun sydänpysähdys tapahtui kolmannen kerroksen alapuolella, 4,2 prosenttia sairaalaan päässeistä potilaista selviytyi hengissä. Ylemmissä kerroksissa selviytyi 2,6 prosenttia potilaista. Jos sydänpysähdyksen sai 16. kerroksen yläpuolella, 0,9 prosenttia potilaista selvisi. Sen sijaan 25. kerroksen yläpuolella, jossa 30 ihmistä sai sydänpysähdyksen, eloon ei jäänyt yhtäkään.

Selviytymistä ennusti parhaiten se, kuinka paljon aikaa ensihoitohenkilöstöllä kului rakennuksen sisäänkäynniltä potilaan luo pääsemiseen – sydänpysähdyksessä minuutit ovat tärkeitä. Myös vanhempi ikä ja miessukupuoli yhdistettiin huonompaan selviytymisprosenttiin.

Tutkijoiden mielestä potilasturvallisuus paranisi esimerkiksi varmistamalla, että etuovesta pääsee nopeasti sisälle eikä se ole lukittu. Lisäksi hissien pitäisi olla hätätilanteessa varattu ensihoitohenkilöstön käyttöön. Ei ole myöskään huono idea, että ennestään sydänsairas hankkii automaattidefibrillaattorin, joita voi nykyään ostaa koteihinkin – ja että läheiset osaavat käyttää sitä tai ylipäätään elvyttää.

Lähteet: Cmaj.ca, Nytimes.com, Cbsnews.com, Sciencedaily.com

Lue myös:

    Uusimmat