Mainos

Tutkimus: Sikiöiden opettamisesta hyviä tuloksia

Sikiö oppii tunnistamaan kielen pieniä piirteitä jo raskauden loppuaikana, kertoo tuore suomalaistutkimus. Jo vanhastaan on tiedetty, että sikiö pystyy tunnistamaan muun muassa omien vanhempiensa äänen ja oman äidinkielensä.

Tuoreessa tutkimuksessa syntymättömille vauvoille soitettiin peräkanaa tavuja, jotka poikkesivat vain vähän toisistaan. Osalle sikiöistä soitettiin kolmitavuista epäsanaa TA-TA-TA ja sen muutoksia, jolloin keskimmäisessä tavussa muutettiin äänenkorkeutta tai vokaalia A:sta O:ksi.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että näitä tavuja sikiöaikana kuunnelleet tunnistivat syntymänsä jälkeen uusia äänen piirteitä paremmin kuin muut vauvat. Tutkijoiden mukaan tuloksia voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lukihäiriön ehkäisemiseksi osin jo raskauden aikana.

Tutkimus oli uraauurtava siinä mielessä, että nyt tutkittiin suoraan, miten hermosto reagoi erilaisten äänimuutosten käsittelyyn. Aikaisemmat tutkimukset ovat perustuneet siihen, että vauvalle soitetaan syntymän jälkeen ääniä ja seurataan mihin suuntaan vauva kääntää päätään.

– Tässä tutkimuksessa käytettiin EEG:tä eli käytännössä mitattiin vastasyntyneen aivosähkökäyrää ja katsottiin, miten se reagoi siinä vaiheessa, kun jonkinlainen äänimuutos esitetään, tutkija Eino Partanen selittää.

Tutkimus tehtiin Suomen Akatemian monitaiteisen musiikintutkimuksen huippuyksikössä sekä Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.