Puhu vauvalle hänen omaa ”kieltään” – saatat tehdä lapsestasi älykkäämmän

Uuden tutkimuksen mukaan vanhempien puhetapa vaikuttaa vauvan kielen kehittymiseen yllättävänkin paljon. Teet lapsestasi kielellisesti älykkäämmän esittämällä ymmärtäväsi, mitä vauva yrittää sinulle sanoa.

Aiemmat tutkimukset ovat toistuvasti painottaneet lapsen alistamista kielelle jo varhain. Infancy-lehden julkaiseman uuden tutkimuksen mukaan keskustelevuus nousee sen sijaan tärkeämmäksi asiaksi.

Vauvan jokeltelua tulee kuunnella ja vastata siihen keskustelevaan tapaan, aivan kuin puhuisit aikuisen kanssa. Pelkkä puhuminen vauvoille ja vauvojen läheisyydessä ei siis nopeuta lapsen kielellistä kehitystä.

Iowan ja Indianan yliopistot ovat tutkineet pientä ryhmää äitejä ja heidän vauvojaan lavastamattomissa tilanteissa. Tutkimus aloitettiin lasten ollessa kahdeksan kuukauden ikäisiä.

Äideille kerrottiin, miten vastata vauvojen jokelteluun. Toinen puoli koehenkilöistä vastasi jokelteluun kääntämällä vauvan huomion toisaalle, esimerkiksi leluun tai osoittamalla sormella toiselle puolelle huonetta. Toinen puoli koehenkilöistä vastasi vauvan ääntelyyn jäljitellen lapsen ääniä.

Yllättäviä tuloksia

Kuukausi tutkimuksen jälkeen äideiltä kysyttiin, miten heidän lastensa puhetaito oli kehittynyt. Tutkijat huomasivat, että konsonantti-vokaali-ääntely oli lisääntynyt vauvoilla, joiden kanssa oli puhuttu niiden ”omaa kieltä”. Tämä tarkoittaa, että jokeltelu muistutti enemmän todellisia tavuja, jotka taas pohjustavat oikeita sanoja.

Samat vauvat myös suuntasivat todennäköisemmin äänensä suoraan äideilleen, eli kävivät ”keskustelua”. Jokeltelulla oli siis tarkoitus kommunikoida äidin kanssa.

– Vauvat käyttivät ääntelyä keskustelevaan tapaan, koska he oppivat olevansa kommunikatiivisia, tutkimuksen tekijä, Iowan yliopiston psykologian tohtori Julie Gros-Louis kertoo lausunnossaan.

Esittämällä ymmärtävänsä vauvansa kieltä, äidit opettivat lapselleen, että äänet toimivat sosiaalisena vuorovaikutuksena.

Muista siis, että seuraavan kerran puhuessasi vauvan kanssa, älä häpeä vastata ”Blablabla”. Tällä tavalla saatat vaikuttaa positiivisesti lapsen kielelliseen kehitykseen.


Lue myös:

    Uusimmat