Mainos

Tutkija toppuuttelee vanhempia tekemästä supervauvoja

Tuore suomalaistutkimus on osoittanut, että sikiö oppii tunnistamaan kielen pieniä piirteitä jo raskauden loppuaikana.

Tutkimuksessa syntymättömille vauvoille soitettiin peräkanaa tavuja, jotka poikkesivat vain vähän toisistaan. Näitä tavuja sikiöaikana kuunnelleet tunnistivat syntymänsä jälkeen uusia äänen piirteitä paremmin kuin muut vauvat.

Tutkijoiden mukaan tuloksia voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lukihäiriön ehkäisemiseksi osin jo raskauden aikana. Helsingin yliopiston tutkija Eino Partanen ei kuitenkaan suosittele sikiön kouluttamista kotikonstein.

– Me tiedämme, että normaalissa kehityksessä sikiöaikainen oppiminen on tärkeässä roolissa, mutta ei ole mitään näyttöä siitä, että ylimääräinen sikiöaikainen altistus edesauttaisi merkittävästi normaalisti kehittyvää sikiötä. Ei ole mitään näyttöä siitä, että voitaisiin tehdä supervauvoja altistamalla sikiöitä ylimääräisille ärsykkeille, Partanen korostaa.

Partasen mukaan liialla innokkuudella voi tehdään kehitykselle jopa hallaa.

– Jos vauvaa ruvetaan väenväkisin kouluttamaan raskauden aikana, se saattaa vaikuttaa vauvan uni-valverytmeihin. Minä mieluummin suosittelisin välttämään kovia ääniä, mitkä kantautuu kohtuun. Vääränlainen altistus pikemminkin haittaa kehittyvää alkiota, Partanen korostaa.

Tutkimus tehtiin Suomen Akatemian monitaiteisen musiikintutkimuksen huippuyksikössä sekä Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.