Tutkimus selvitti, kuinka eletään terveenä 90-vuotiaaksi – viimeistään tässä vaiheessa on syytä alkaa kiinnittää huomiota valintoihinsa

Tutkimus selvitti, miten eletään terveenä 90-vuotiaaksi 7:39
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annele Urtamo on tutkinut tekijöitä onnistuneen vanhenemisen taustalla.

Tuore suomalaistutkimus on selvittänyt kuinka voi ajoissa varmistaa, että hyvää ja tervettä elämää riittää niin, että säilyy myös toimintakykyisenä jopa 90-vuotiaaksi. Aiheesta keskusteltiin Uutisaamussa.

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annele Urtamo on tutkinut onnistunutta vanhenemista. Tutkimuksen taustalla on monen vuosikymmenen varrella kertynyttä tietoa ja dataa.

– Voidaan ajatella, että jos on elänyt pitkän elämän, on jo onnistuneesti vanhentunut, Urtamo muistuttaa.

Onnistuneeseen vanhenemiseen sisältyy laaja-alainen toimintakyvyn säilyminen. Niin sanottu onnistunut vanheneminen voidaan jakaa eri kategorioihin: fyysiseen, psyykkiseen, sosiaaliseen ja kognitiiviseen eli tiedolliseen toimintakykyyn.

Tutkimuksen pohjana on aineistoa vuosikymmenien ajalta. Urtamo kertoo, että suomalaiseen johtajatutkimukseen osallistuneita suomalaisia johtajia seurattiin usean vuosikymmenen ajan 1970-luvulta asti. Tutkimukseen osallistuneet johtajat kävivät vuosien ajan säännöllisesti erilaisissa laajoissa terveystarkastuksissa ja mittauksissa.

– Maailmanlaajuisestikin tämä tutkimus on yksi pisimpiä seurantatutkimuksia, Urtamo kertoo.

Tulosten pohjalta on pyritty selvittämään onnistuneen vanhenemisen salaisuutta.

Katso Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annele Urtamon haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yltä.

Näin elät pitkään

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Urtamon väitöskirjatutkimuksessa korostuivat keski-iässä tehdyt valinnat. Vanhenemiseen kannattaa siis alkaa kiinnittää huomiota viimeistään keski-iän kynnyksellä. Erityisesti keski-iän terveydentila ja oman terveytensä arvostus korostuivat merkityksessään tutkimuksessa.

– Niillä on pitkäaikaista yhteyttä toimintakykyyn ja terveyteen, Urtamo toteaa.

Kansantauteina pidettyjen sydän- ja verisuonitautien riskitekijät korostuvat keski-iässä. Erityisesti on syytä pitää huolta siitä, ettei kolesteroli nouse, verenpaine pysyy normaalina, sokeriarvot pysyvät kontrollissa, eikä ylipainoa kerry. Urtamo kertoo, että edellä mainituilla vaivoilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Myös elintavat ovat keskeisessä asemassa. Terveellisen ruokavalion ja runsaan säännöllisen liikunnan merkitystä ei voi väheksyä. Vanhuuden vaivojen ennaltaehkäisy auttaa pidemmässä juoksussa.

– Nimenomaan keski-ikä alkaa olla se aika, kun kannattaa alkaa kiinnittää omaan terveyteen, elintapoihin ja alkaa miettiä millaisia tulevia vuosia haluaa elää ja kuinka toimintakykyä haluaa edistää, Urtamo toteaa.

Liiallinen alkoholinkäyttö ja tupakointi ovat vanhenemisen kannalta tapoja, joista pitäisi päästä eroon, jos haluaa elää 90-vuotiaaksi. Vielä vanhempanakin voi vaikuttaa tulevien vuosien toimintakykyyn.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä, Urtamo toteaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat