Tutkimus selvitti: Kahden eri koronarokotteen yhdistelmästä tulee enemmän haittavaikutuksia – tulos yllätti tutkijat

Milloin tiedetään, pitääkö koronarokote ottaa joka vuosi? Nämä asiat rokotteiden tehosta tiedetään nyt 6:59
MTV Uutiset Live: Milloin tiedetään, pitääkö koronarokote ottaa joka vuosi? Nämä asiat rokotteiden tehosta tiedetään nyt.

Astra Zenecan ja Pfizer & Biontechin rokotteen yhdistely aiheutti enemmän haittavaikutuksia tutkimukseen osallistuneille. Haittavaikutukset kestivät kuitenkin vain lyhyen aikaa, kirjottaa CNN

Brittitutkijat selvittivät, mitä tapahtuu, jos ihminen saa kahta eri koronavirusrokotetta.

Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen lopputuloksena oli, että ristiin rokottaminen aiheutti kokelaissa selvästi enemmän lieviä ja kohtalaisia haittavaikutuksia.

Haittavaikutukset olivat jo ennestään rokotuksissa tunnettuja oireita, kuten kuumetta, pääkipua, vilunväristyksiä ja väsymystä. Hyvä uutinen kuitenkin on, että haittavaikutukset olivat lyhytkestoisia.

Enemmän oireita 2. annoksen jälkeen

Tutkimuksessa havaittiin, että kahta eri rokotetta saaneiden ihmisten osalta haittavaikutuksia oli enemmän toisen annoksen yhteydessä.

Ensin Astra Zenecaa ja sen jälkeen Pfizeria saaneiden joukossa kuumetta havaittiin 34 prosentilla. Vain 10 prosenttia heistä, jotka saivat pelkästään Astra Zenecaa, raportoivat kuumeesta.

Puolestaan ensin Pfizerin rokotetta ja sen jälkeen Astra Zenecaa saaneiden joukossa kuumeen yleisyys oli 41 prosenttia. Pelkkää Pfizerin ja Biontechin rokotetta saaneiden joukossa kuumetta havaittiin 21 prosentilla.

Muita edellä mainittuja oireita havaittiin samassa suhteessa. Oireet eivät kuitenkaan vaatineet sairaalahoitoa ja suurin osa reaktioista havaittiin 48 tunnin kuluessa rokottamisesta.

Yllättävä tutkimustulos

Lastentautiopin ja immunologian varaprofessori ja tutkimuksen johtaja Matthew Snape Oxfordin yliopistosta sanoi mediatilaisuudessa, että havainto on kiinnostava.

– Emme välttämättä odottaneet tällaista, että näkisimme niin johdonmukaisen tuloksen.

Snapen mukaan tutkimustulos on syytä ottaa huomioon, kun rokotuksia suunnitellaan.

Esimerkiksi terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvia ei kannata rokottaa eri rokoteannoksilla suuria määriä kerralla.

– Poissaolojen määrä töistä voi olla seuraavana päivänä suurempi.

Edessä Suomessakin

Eri rokotteiden yhdistely on ajankohtaista Suomessakin, sillä THL:n linjauksen mukaisesti alle 65-vuotiaille ei anneta Astra Zenecan koronavirusrokotetta harvinaisen verihyytymäriskin takia.

Maassa on kuitenkin paljon esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvia alle 65-vuotiaita, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen Astra Zenecaa ja heidät on tarkoitus rokottaa myöhemmin toisella koronavirusrokotteella.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek muistuttaa, että vaikka kahden eri rokotteen yhdistelmästä saattaa tulla enemmän lieviä haittavaikutuksia, se on parempi vaihtoehto.

– Me haluamme välttää hyvin vakavia hyytymishäiriöitä, joita Astra Zenecan jälkeen on raportoitu, noin yhdellä per 100 000. Yhdistelmän käytöstä voi tulla kuumetta, mutta näin vältytään vakavilta hyytymishaitoilta. Se painaa vaakakupissa.

Alle 65-vuotiaiden osalta toisena rokoteannoksena käytetään joko Modernan tai Pfizerin rokotetta.

Lue myös:

    Uusimmat