Suomen rokotusaikataulu viivästyy suuresti, jos Astra Zenecaa ei anneta alle 65-vuotiaille – THL:n Nohynek: "Useampien viikkojen viive"

2:47
Katso video: Näin THL:n rokotusasioista vastaava ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo mahdollisesta takaiskusta Suomen rokoteaikatauluun.

Astra Zenecan koronarokotteen kohtalo saattaa viivästyttää Suomen rokotusaikataulua viikoilla, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusasioista vastaava ylilääkäri Hanna Nohynek. 

Astra Zenecan rokotetta annetaan tällä hetkellä Suomessa ainoastaan yli 65-vuotiaille siihen liittyvän harvinaisen aivolaskimotukosepäilyn vuoksi.

Osa Astra Zenecan koronarokotteeseen oikeutetuista yli 65-vuotiaista on kieltäytynyt pelon ja ennakkoluulon vuoksi ottamasta rokotetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos korostaa, että Astra Zenecan rokote suojaa vakavalta koronataudilta yhtä hyvin kuin muutkin rokotteet ja että sen aiheuttamat haitat ovat erittäin harvinaisia.

– Itse toivon, että valtaosa ihmisistä, joille Astra Zeneca THL:n suositusten mukaan annetaan, tulevat sen hakemaan, jotta väestölle saadaan riittävä suoja, Nohynek sanoo MTV Uutisille. 

Rokotusaikataulu viivästyisi viikoilla

THL pohtii parhaillaan, keille Astra Zenecan rokotetta jatkossa Suomessa annetaan.

Astra Zenecan piti olla se suuri kansanrokote. Jos rokotetta päätetään Suomessa jatkossakin antaa vain yli 65-vuotiaille, miten se vaikuttaa rokotusaikatauluun ja -järjestyksiin?

– Totta kai se hidastaa. Jos muistan oikein, olemme tilanneet 3,7 miljoonaa annosta ja toistaiseksi rokotetta on annettu hiukan alle 300 000 annosta. Sillä olisi merkitystä, jos se täysin jäisi käyttämättä. 

Kuinka iso viive rokotuksiin voi tulla, jos Astra Zenecaa ei Suomessakaan anneta alle 65-vuotiaille?

– Kyllä siitä useampien viikkojen viive tulee, mutta laskelmat ovat meillä vielä kesken. 

Voiko eri rokotteita yhdistää?

Kysymyksiä herättää myös se, mitä käy niille alle 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet vasta yhden Astra Zenecan rokoteannoksen. 

– Jos on saanut yhden Astra Zenecan ja saa toisen Astra Zenecan, se riittää jo pitkäksi aikaa. Kuinka pitkäksi, sitä emme vielä tiedä, Nohynek kertoo yhden annoksen tehosta. 

Joissakin maissa Astra Zenecalla rokotetut ovat saaneet toisen annoksen niin kutsuttua NRA-rokotetta, joita valmistavat Pfizer-Biontech ja Modena. 

– Saksassa on menty siihen, että ensin annetaan yksi Astra Zeneca ja toinen NRA-rokote ja se riittää siihen saakka, kunnes tarvitaan mahdollisesti uusia tehosteita ensi syksynä tai talvella, Nohynek toteaa.

Nohynekin mukaan eri rokoteyhdistelmien tehoa tutkitaan esimerkiksi Oxfordin yliopistossa.

– Oxfordin yliopisto tekee tällaista mix and match -tutkimusta, jossa sekotetaan rokotteita ja rokoteaikatauluja: aloitetaan Astralla ja jatketaan NRA:lla tai aloitetaan NRA:lla ja jatketaan Astralla. Mutta tuloksia saadaan vasta touko-kesäkuulla. 

Englantilaisessa tutkimuksessa vakavaan koronataudin riski ilman rokotusta on merkittävä.

– Toivoisin ihmisiltä malttia, että otettaisi rokote sen suosituksen mukaan mikä tällä hetkellä on. Eli yli 65 suoittelemme Astra Zenecaa, se on heille riittävän se on riittävän turvallinen suhteessa mahdolliseen harvinaiseen haittaan ja suhteessa siihen, kuinka vakava koronatauti on.

*Otsikkoa korjattu kello 13.08: Virheellinen ilmaus yli 65-vuotiaat vaihdettu alle 65-vuotiaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja