Mainos

Tutkimus: Ruokaketjun kauppatavat hyvällä tasolla Suomessa

Kauppatavat suomalaisessa elintarvikeketjussa ovat pääsääntöisesti hyvällä tasolla. Päivittäistavarakaupan ja Elintarviketeollisuusliiton julkaisemasta tutkimuksesta kävi ilmi, että yleisesti ottaen ketjun sopimuskäytäntöihin ollaan tyytyväisiä. Epäkohtia nousi esiin pienessä vähemmistössä tapauksista.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK tyrmäsi tutkimustiedot tuoreeltaan vanhoina.

Tutkimuksessa tarkasteltiin elintarvikeketjun kaikkia sopimussuhteita alkutuottajien, elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan välillä ongelmakohtien löytämiseksi.

– Sopimussuhteet eivät ole niin huonoja kuin julkisuudessa kuvitellaan ja mitä puheissa annetaan ymmärtää, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori sanoo.

Tammivuoren mukaan eniten tyytymättömyyttä sopimuksiin oli pienten yritysten ja maataloustuottajien puolella. Maataloustuottajista maidontuottajat olivat tyytyväisimpiä sopimuksiinsa, kun taas sianlihan tuottajat olivat tyytymättömimpiä.

Tutkimus toteutettiin viime vuoden loka-marraskuussa, mutta tutkimuksen tilaajiin kuulunut MTK ei Tammivuoren mukaan halunnut julkaista sen tuloksia ennen kuin vasta nyt.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila puolestaan sanoo, ettei nähnyt tutkimuksen julkaisemisessa jo aiemmin mitään ongelmaa.


"Ei kysytty suoraan simputtamisesta"

Marttila tyrmää tiistaina julkistetun tutkimuksen tulokset.

– En minä sitä allekirjoita, Marttila sanoo ja lisää, että kysely on lähes vuoden vanha.

Marttila nostaa esiin Maaseudun Tulevaisuuden maanantaina julkaiseman ja kesä-elokuussa teettämän kyselytutkimuksen, johon vastasi 32 elintarviketeollisuuden johtajaa. Sen mukaan kauppa edelleen sanelee tuottajille pelisäännöt - ja hinnat.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.