Mainos

Tutkimus: Psykoosi yleisempää vanhemmilla synnyttäjillä

35-vuotiailla ja sitä vanhemmilla ensisynnyttäjillä on yli kaksinkertainen riski sairastua psykoosiin kuin muilla äideillä. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan äidin synnytyksen jälkeinen mielenterveyshäiriö saattaa aiheuttaa vaaraa myös vastasyntyneelle vauvalle.

- Riski psykoosiin 90 päivän sisällä synnytyksestä kasvaa iän mukana, sanovat Karoliinisen instituutin tutkijat.

Tutkimuksen mukaan yli 35-vuotiaat ensisynnyttäjillä on 2,4-kertainen riski sairastua verrattuna äiteihin, jotka ovat alle 19-vuotiaita.

Jopa noin 80 prosenttia tuoreista äideistä kokee jonkinlaisia mielenterveydellisiä ongelmia tai lievää masennusta. Ruotsalaistutkijoiden mukaan psykoosista kärsiviä on kuitenkin huomattavasti tätä vähemmän: vain yksi tuhannesta naisesta sairastuu siihen synnytyksen jälkeisinä kuukausina.

Synnytyksen jälkeiseen psykoosi luokitellaan vakavaksi mielenterveyden häiriöksi. Sen oireita ovat muun muassa hallusinaatiot, harhakuvitelmat, vakavat syömis- tai unihäiriöt ja itsemurhayritykset.

Psykoosista kärsivä äiti voi olla myös vaaraksi vastasyntyneelle vauvalle, joten sairaus vaatii välitöntä lääketieteellistä hoitoa.

Karoliinisen instituutin tutkimuksen mukaan muut tekijät, kuten tupakointi tai yksinhuoltajuus, eivät vaikuttaneet siihen, sairastuiko tuore äiti psykoosiin vai ei. Yllättävä tulos oli kuitenkin se, että diabetes ja vauvan suuri paino vähensivät sairastumisriskiä.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 750 000 ruotsalaista ensisynnyttäjää vuosina 1983-2000. Tutkimus julkaistiin Public Library of Science -julkaisussa.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.