Tutkimus: Perinteiset lelut teknisiä uutuuksia parempia taaperoiden kehitykselle

Uusi tutkimus suo helpotuksen vanhempien lompakoille, sillä kalliit ja välkkyvät lelut eivät olekaan paras vaihtoehto kasvaville taaperoille.

Markkinoille tulee jatkuvasti toinen toistaan hienompia ja teknisempiä leluja, jotka saattavat aiheuttaa paineita vanhemmille. Uuden tutkimuksen mukaan taaperon kehitykselle parhaimpia leikkikaluja ovat kuitenkin juuri ne perinteisimmät.

Tilaa mielikuvitukselle

Parhaat lelut taaperoille ovat sellaisia, joilla lapset pääsevät tekemään käsillään ja touhuamaan yhdessä vanhempiensa kanssa, todetaan hiljattain julkaistussa tutkimuksessa. Perinteiset puupalikat, palapelit ja jopa tuiki tavallinen pahvilaatikko, josta voi askarrella vaikka talon, antavat tilaa mielikuvitukselle ja luovuudelle.

Tablettipohjaisia leluja ja pelejä väitetään opettavaiseksi ja aivoja stimuloiviksi, mutta tutkimuksen tekoon osallistuneen lastenlääkäri Alan Mendelsohnin mukaan väitteille ei ole varsinaista tieteellistä pohjaa.

– Yksinkertaisemmat lelut, joiden kanssa vanhemmat ja nuoret lapset voivat leikkiä yhdessä, ovat suositeltavampia terveen kehityksen kannalta, Mendelsohn toteaa.

Lapset tekevät käpylehmiä. Artikkeli jatkuu videon alla.

Liika ruutuaika haitallista

Tutkimuksen mukaan runsas elektronisten laitteiden ja lelujen käyttö saattaa jopa haitata lapsen puheen ja kielen kehitystä, korvata tärkeää leikkiaikaa vanhempien kanssa sekä johtaa ylipainoon.

Liiallinen ruutuaika saattaa olla nuorelle lapselle pakahduttavaa ja sen kontrollointi ja rajaaminen hankalaa vanhemmille. Tasapaino tulisi kuitenkin löytyä.

– Vähäinen ruutuaika silloin tällöin ei todennäköisesti aiheuta mitään haittaa, jos lapsi on muutoin aktiivinen, Mendelsohn linjaa.

Nuorille lapsille sopivia muita aktiviteetteja ovatkin tutkimuksen mukaan hyvinkin perinteiset pallot, palapelit, värityskirjat sekä korttipelit.

Lähde: Time 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja