Katse kumppaniin! Oletko sortunut tähän arkiseen virheeseen?

Liian pitkien aikojen viettäminen puhelinta tuijottaen ei ole ehkä kovin älykästä – ainakaan, jos olet parisuhteessa.

Katse ylös twiiteistä ja kohti kumppanisi silmiä! Baylorin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kännykät saattavat nimittäin tehdä hallaa parisuhteille ja johtaa jopa masennukseen. Syynä on pphubbing (partner phone snubbing), joka tarkoittaa käytännössä syventymistä puhelimen maailmaan kumppanin läsnäollessa.

Selvittääkseen, kuinka kännykän käyttö vaikuttaa romanttisiin suhteisiin, tutkijat tekivät kyselyn 308 aikuiselle kehittääkseen listan käytösmalleista, joita pidettiin loukkaavina. Huonona käytöksenä pidettiin muun muassa puhelimen pitämistä kädessä tai näköpiirissä sekä tästä johtuvaa puhelimen vilkuilua keskustelun lomassa.

Toisessa kyselyssä 145 aikuista pyydettiin mittamaan parisuhteessa ilmenevän loukkaavan puhelinkäytöksen yleisyyttä ja sitä, kuinka suurta roolia se näyttelee suhteen tyydyttävyydessä. Hieman yli 46 prosenttia vastaajista kertoi jäävänsä kakkossijalle kumppanin näprätessä puhelintaan. 22 prosenttia vastaajista sanoi, että tämä oli aiheuttanut suhteessa närää. Vain 32 prosenttia vastaajista sanoi olevansa tyytyväinen parisuhteeseensa.

– Jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa kumppanin kanssa usein oletetaan, etteivät kännyköiden aiheuttamat hetkelliset häiriöt ole sen suurempi juttu, sanoo tutkimusta johtanut Meredith David.

VINKKI: Jos et saa katsettasi irti puhelimestasi, vie se kokonaan toiseen huoneeseen, kun vietät aikaa kumppanisi kanssa.

– Hetkelliset, kännyköiden aiheuttamat häiriöt kumppanin kanssa vietettynä aikana todennäköisesti vähentävät kuitenkin kumppanin tyytyväisyyttä suhteeseen, ja se voi johtaa masennuksen tunteisiin ja hyvinvoinnin huonontumiseen.

David painottaakin, että kannattaa olla tietoinen kännyköiden aiheuttamista keskeytyksistä viettäessään aikaa kumppanin kanssa. Nämä keskeytykset kun voivat olla vahingollisia suhteelle.

Millaista on toimiva arki? Ensireffit alttarilla -asiantuntijat kertovat:

Lähde: Real Simple

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja