Tutkimus paljastaa, kuinka monta kertaa hampaat tulisi harjata päivässä – voi pienentää sydänriskejä

Tuore tutkimus vihjaa, että hampaat kannattaisi pestä kolmesti päivässä sydänterveytensä vuoksi.

Suun terveyden tiedetään vaikuttavan sydänriskeihin. Suussa piileskelevät tulehdukset voivat olla osaltaan sydän- ja verisuonisairauksien taustalla, kun bakteerit leviävät suun kautta verenkiertoon ja muualle kehoon. Esimerkiksi hampaiden kiinnityskudosten tulehduksen eli parodontiitin tiedetään olevan riskitekijä sydän- ja aivoinfakrtille sekä valtimonkovettumataudille.

Etelä-Koreassa sijaitsevan Ewha Womansin yliopiston tutkijat selvittivät tutkimuksessaan, millainen yhteys suuhygienialla on eteisvärinään ja sydämen vajaatoimintaan. Laajassa tutkimuksessaan he huomasivat, että hampaiden harjaus kolmesti tai useammin päivässä oli yhteydessä pienempään sairastumisriskiin.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 160 000 korealaista 40–79-vuotiasta aikuista, jotka eivät olleet aiemmin kärsineet eteisvärinästä tai sydämen vajaatoiminnasta. Osallistujat kävivät lääkärissä rutiinitutkimuksissa vuosina 2003–2004. Tuolloin osallistujilta kerättiin tiedot heidän pituudestaan, painostaan, sairauksistaan, elämäntavoistaan, suun terveydestään sekä suun hygienian huolenpidosta.

Keskimäärin reilun kymmenen vuoden seuranta-aikana 3 prosenttia osallistujista sairastui eteisvärinään tai sydämen vajaatoimintaan.

Niillä osallistujilla, jotka harjasivat hampaansa vähintään kolmesti päivässä, oli 10 prosenttia pienempi riski eteisvärinän ja 12 prosenttia pienempi riski sydämen vajaatoiminnan kehittymiseen. Löydökset pitivät paikkansa huolimatta muista sairastumisriskiin vaikuttavista tekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta, painosta tai liikunnan määrästä.

Tutkijat epäilevät tiedotteessa, että säännöllinen hampaiden harjaus vähentää suussa esiintyvä haitallisia bakteereja ja estää niiden pääsyä verenkiertoon.

Löydökset ilmestyivät  European Journal of Preventive Cardiology -tiedelehdessä.

Suuhygieniasta kannattaa pitää huolta

On kuitenkin huomioitava, että analyysi perustuu vain yhden maan kansalaisiin ja osoittaa vain yhteyden hampaiden harjauksen ja sairastumisriskin välillä.

Joka tapauksessa suuhygieniastaan kannattaa pitää huolta, sillä huonojen hampaiden yhteys sydänsairauksiin on osoitettu tutkimuksissa aiemminkin. Hampaat on suotavaa harjata fluorihammastahnalla ainakin aamuin illoin ja hampaanvälit tulisi puhdistaa langalla päivittäin, neuvoo Terveyskirjasto.

Lue myös:

    Uusimmat